Общество

Тези животни в Русия са признати за „вероятно изчезнали“

Те влязоха в последната категория по рядкост – нулевата.

А това означава, че не е известно за наличието на тези животни в природата…

Руското министерство на природата проведе инвентаризация на животинския свят и изясни, че 11 животни и риби, които по-рано са обитавали определени местности, повече не се срещат там. Внесоха ги в списъка с „вероятно изчезналите“ видове – това е последната категория по рядкост на популацията. Можете да ги срещнете само в националните паркове, резерватите или зоопарковете, но не и в дивата природа. Ето и няколко от тях.

Кон на Пржевалски

Алексей Дружинин/Sputnik

Тези диви животни някога са обитавали Азия, горските степи на Казахстан и южните части на Западен Сибир. Последно в дивата природа са забелязани през 1969 г. в Монголия. Една от версиите за рязкото съкращаване на вида е извънредно суровата зима на 1944-1945 година: тогава температурите падат до под −40 °C и всеки ден има свирепи виелици.

Тюлен-монах

Craig Lovell/Global Look Press

Преди няколко десетилетия той обитава водите на Черно море, но никой не го е виждал през последните 50 години. Смята се, че цялата популация е загинала заради лов и замърсяване на околната среда.

Японски качулат ибис

Legion Media

Това животно се е срещало в средното Приамурие на Русия – до провинциите Анхой, Чженцзян, Шънси и Гансу в Китай. В момента в Русия може да се види само в Ханкайския резерват, съседен на Китай.

Чернокорем глухар

Червената книга на Русия

Най-големият в семейството си, външно той напомня на тъмна пуйка. Старите му местообитания са Псковска и Ленинградска област. Главната причина за измирането му в Русия е постоянният лов заради ценното му месо и перата му. Положението се усложнява и от факта, че по време на размножителния период тези птици губят бдителността си и стават лесна плячка за бракониерите.

Кулан

Legion Media

По времето на Съветския съюз този вид от семейството на конете, много напомнящ на магаре, е разпространен по всички степни територии. Но промените в климата и човешката експанзия го принуждават да мигрира в неблагоприятни условия, което изиграва фатална роля.

Янковско врабче

Legion Media

Тази птица с размерите на обикновено врабче гнезди в западните райони на Приморския край, а популацията ѝ погубват горските пожари, унищожаването на храстите и дърветата и обезлесяването.

Балтийска есетра

Свободни източници

Този вид някога живее в Ладожкото езеро, както и реките, които се вливат в Балтийско, Бяло и Черно море. Но поради многовековната интензивна промишленост и строителството на водопреносни мрежи на места изчезва от естествената си среда. Този вид не е възпроизвеждан и изкуствено.

автор: ЕКАТЕРИНА СИНЕЛШЧИКОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest