Общество

Тези герои на Руската империя стават „Герои на Съветския съюз“!

Много военнослужещи от царската армия преминават през Първата световна война, а по-късно участват и във Втората.

Някои са наградени както с ордени на Руската империя – Георгиевски кръстове, така и със съветски ордени и медали.

Донският казак Константин Недорубов печели четири Георгиевски кръста за подвизите си в битки срещу германците и австрийците. Заедно с другарите си той превзема вражески щабове и артилерийски батареи, пленява големи отряди.

Свободни източници

Когато Вермахтът нахлува в Съветския съюз, Недорубов вече е над петдесет. Въпреки това той става командир на ескадрон на Донската казашка кавалерийска дивизия, която унищожава стотици вражески войници и офицери. През 1943 г. смелият ветеран от две войни е удостоен със званието „Герой на Съветския съюз“.

Григорий Агеев също завършва Първата световна война с четири Георгиевски кръста. В същото време той печели първата си награда едва на тринадесет години, когато открадва картечница от немски окоп и я завлича в своя.

Свободни източници

По време на войната срещу нацистка Германия Агеев играе голяма роля в защитата на град Тула. Той участва в създаването на изтребителните батальони на народната милиция и сам се бори с врага, умира на бойното поле на 30 октомври 1941 година. Титлата „Герой на Съветския съюз“ му е присъдена посмъртно на 8 май 1965 г. в навечерието на 20-тата годишнина от победата във войната.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest