Общество

Тези древни руски постни сладкиши няма да развалят фигурата ви

Любопитни ли сте да опитате стари руски здравословни закуски? Тогава си направете паренки, които по същество са постни сладки пръчици.

Захарта се появява в Русия през XI-XII в., но високата ѝ цена означава, че е достъпна само за благородниците. Едва в началото на XIX в. в Русия най-накрая се установява масово производство на захар от захарно цвекло, което става достъпно за широката общественост.

Означава ли това, че дотогава обикновените хора не са яли сладкиши? Разбира се, че не. Но това са били здравословни сладкиши, а един от тях е са т.нар. паренки.

В руските села тази проста рецепта се е предавала от поколение на поколение. Сега тя е особено актуална за съвременните тенденции за здравословни натурални храни. Паренки се приготвят от ряпа, репички, моркови и цвекло. Кореноплодните зеленчуци се нарязват на големи парчета и се задушават в съд в руската фурна до полуготовност. След това се нареждат върху тави и се поставят в каменна пещ, за да изсъхнат. Паренките могат да се съхраняват много по-дълго от пресните зеленчуци.

В днешно време паренките се приготвят във фурната. Традиционно това ястие не изисква никакви допълнителни съставки. Днес руските домакини добавят олио и подправки на етапа на сушене, което придава на паренките специален вкус.

Можете да ги приготвите осолени с мерудии като мащерка, розмарин и дафинов лист с добавка на чесън на прах. Първоначално обаче паренките са били сладко лакомство, така че ще направим и сладък вариант. Що се отнася до подправките, аз избрах индийско орехче и канела.

Обикновено зеленчуците за паренки се пекат цели във фурната и след това се нарязват на едри жулиени. Аз ги нарязах наведнъж и ги задуших на пара. По този начин се приготвят по-бързо и приличат повече на традиционното готвене на пара в тенджера. Важно е да използвате ниска температура и режим на вентилация, за да не пресушите парчетата, приготвени на пара във фурната. Парчетата трябва да загубят няколко пъти обема си, но да останат еластични.

Ако приготвяте паренки без масло и подправки, те са идеални като закуска. В същото време с олио и подправки паренките могат да се използват като добавка към кисело мляко или зърнени храни в допълнение към ядки и стафиди или дори да се добави към салата.

Съставки за 4-6 порции:

Юлия Мулино

  • Големи моркови – 4 бр.
  • Цвекло – 2 бр.
  • Корен от пащърнак – 2 бр.
  • Черна ряпа (голяма) – 1/2 бр
  • Растително масло – 3 с.л.
  • Индийско орехче – 1 ч.л.
  • Канела – 1 ч.л.

Приготвяне:

Измийте, обелете и нарежете зеленчуците на едри жулиени.Юлия Мулино

Поставете ги в тенджера за готвене на пара и гответе, докато омекнат.Юлия Мулино

След около 10 минути те ще бъдат готови. Червените моркови и цвекло е по-добре да се готвят на пара отделно, за да не оцветяват останалите зеленчуци. Аз използвах варено цвекло, купено от магазина; нарязах го на филийки и след това го поставих върху тава за печене.Юлия Мулино

Поставете задушените меки зеленчуци върху тавата за печене, така че да не се допират един до друг. Юлия Мулино

Намажете със смес от олио и подправки.Юлия Мулино

Печете на 180°C през първите 30 минути. След това намалете температурата на 120°C и включете вентилацията във фурната.Юлия Мулино

Печете по този начин за около час и половина. Те трябва да останат еластични.Юлия Мулино

Насладете се!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest