Тези 2 думи са най-популярните в Русия през 2020 година

Едната от тях е, предсказуемо, свързана с COVID-19, докато другата – с Владимир Путин.

„Самоизолация“ и „нулиране“ станаха думи на годината за 2020 г. в Русия. Няма да се изненадате за първата, но за какво се отнася втората? Нека видим.

Филолози от Държавният институт по руски език „Пушкин“ изследваха най-горещите теми в Русия през 2020 г., като разкриха списък с най-често срещаните думи, използвани от руснаците тази година.

„Самоизолация“

Жена, която работи дистанционно в дома си в Ростов на Дон. Поради заплахата от разпространение на коронавирус в Русия, някои предприятия и държавни институции преминаха към дистанционна работа.

Жена, която работи дистанционно в дома си в Ростов на Дон. Поради заплахата от разпространение на коронавирус в Русия, някои предприятия и държавни институции преминаха към дистанционна работа.Сергей Пивоваров/Sputnik

Очевидно, точно както в останалия свят, пандемията от коронавирус се превърна в един от най-обсъжданите въпроси в Русия.

Британският речник „Колинс“ обяви „локдаун“ за дума на годината. В Русия думата придобива може би по-мека форма – „режим на самоизолация“. Цялостният смисъл обаче е един и същ: да останеш у дома и да сведеш до минимум контакта с външния свят.

„Самоизолацията“ в крайна сметка променя възгледите и начина на живот на много руснаци. Новата реалност доведе до създаването на отделен културен код с мемове, шеги и дори музика, които са посветени на нея.

Например този видеоклип, заснет специално за любимото късно руско шоу, развълнува социалните медии. Той повтаря „самоизоляция“ няколко пъти, така че ще научите как се произнася на руски, докато приключите с гледането.

Наред с други думи, посветени на пандемията, руснаците често използват „карантина“„ковид“„коронавирус“„удаленка“ (жаргонна дума за дистанционна работа) и други.

„Нулиране“

24 ноември 2020 година. Руският президент Владимир Путин

24 ноември 2020 година. Руският президент Владимир ПутинАлексей Николский/Sputnik

Докато COVID-19 е глобален феномен, тази следваща дума се отнася по-скоро до местна гореща тема.

През януари 2020 г. президентът Владимир Путин предложи списък с поправки в Конституцията на Русия и насрочи национален референдум, който да ги одобри.

В началото на март – точно в навечерието на локдауна, бившият космонавт и първата жена в космоса Валентина Терешкова, която сега е член на Държавната дума (руския парламент), излезе със собствена поправка: или да се премахне ограничението за поредни президентски мандати (понастоящем два) или поне да се рестартират – или „нулират“ – мандатите, обслужвани досега от настоящия президент. Руската дума за „нулиране“ е „обнуление“.

Терминът веднага стана популярен, което доведе до хиляди шеги и мемове, които се забавляват с всички останали неща, които руснаците биха могли да „нулират“. Една от най-забавните употреби на новата дума, която сме срещали, е свързана с темата за сексуалните партньори:

– Знаеш ли, че всъщност си първият ми?

– Наистина ли?

– Добре де, след нулирането…

Сред другите популярни думи, свързани с темата, са „гласуване“„конституция“ и „поправки“ – което не е трудно да се предположи!

Самият референдум се наложи да бъде отложен поради режима на самоизолация, но в крайна сметка се проведе през лятото, като мнозинството руснаци гласуваха в подкрепа на поправките – включително тази за „нулирането“.

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest