Тестват двигателя от елитния автомобил Aurus на самолета Як-18Т

Авиационният двигател-демонстратор АПД-500, създаден на основата на двигателя на автомобил от правителствения клас Aurus, ще бъде монтиран на самолета Як-18Т за наземни изпитания, заявиха за РИА „Новости“ от пресслужбата на предприятието-разработчик – Централния институт за авиационни моторостроене (ЦИАМ) „П.И. Баранов“.

„Специалистите от ЦИАМ „Баранов“ са завършили етапа на прототипиране на двигателя-демонстратор АПД-500 на летателния апарат. Изделието се планира да бъде монтирано на самолета Як-18T за провеждане на наземни изпитания“, съобщиха от института.

В момента АПД-500 преминава стендови тестове с разработени за него системи, които отговарят за взаимодействието с летателния апарат – управление на двигателя, редуктори, въздушен винт. Очаква се монтаж на двигателя-демонстратор на самолета и тестването на системите да завърши още това лято.

По-рано директорът на ЦИАМ Михаил Гордин каза пред РИА „Новости“, че се провеждат научно-изследователски работи в Русия в областта на преобразуването на автомобилен двигател от проекта „Кортеж“ в авиационен. По негови думи основната цел на този проект е да се разбере какво е нужно да се промени в двигателя на автомобила, за да може да се лети на него.

Според Гордин автомобилните двигатели са многосерийни, себестойността им е много ниска, така че е възможно да се направи относително евтин авиационен двигател.

източчник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest