„Терминатори“ унищожиха врага, използвайки предимството на сложния релеф

Летци от армейската авиация на Южния военен окръг на Русия изпълниха бойни пускове на ракети на един от специализираните авиационни полигони в Ставрополския край.

По време на учебно-тренировъчните полети екипажите на вертолети Ми-8АМТШ „Терминатор“ отработиха задачи по полет в зададения район, провеждане на въздушно разузнаване и аеронавигация.

След откриване на наземните обекти на условен противник – имитация на команден пункт и складове с въоръжение, екипажите изпълниха бойна стрелба с употреба на неуправляеми авиационни ракети и оръжия от състава на бойните машини, като успешно поразиха целите си.

Освен това екипажите на вертолетите изпълниха и маневри по избягване на средства за противовъздушна отбрана и радиоелектронна борба на условен противник, отработвайки полети със заобикаляне релефа на местността.

Общо в мероприятията по учебно-бойна подготовка участваха 15 екипажа на военнотранспортни вертолети Ми-8АМТШ „Терминатор“ на Южния военен окръг, пише пресслужбата на военното министерство.

Ми-8АМТШ е боен транспортен хеликоптер, разработен на базата на многоцелевия М8-АМТ. „Терминатор“ е неофициалното име на прототипа на тази машина, която за първи път е демонстрирана на широката публика през 1999 г. на международното авиационно изложение във Фарнбъро. Той се присъединява към частите на руската армия през 2009 година. Експортната версия на този хеликоптер е обозначена като Ми-171Ш.

Хеликоптерът запази своите транспортни характеристики, както при по-ранните версии. Основната новост в сравнение с по-ранните машини обаче е интегрирането на целия арсенал от оръжия, който е практически същият като при Ми-24 „Крокодил“, както и значителното увеличение на бронезащитата чрез монтиране на металокерамични бронирани плочи върху жизненоважни части на хеликоптера. В допълнение към тези подобрения, неговата авионика е до голяма степен преконфигурирана.

Максималната излетна маса на Ми-8АМТШ е 13 тона. Максималната му скорост е около 260 км/ч, а работният радиус е 610 км. Силовите установки се състоят от 2 турбовитлови двигателя ТВ3-117ВМ с максимална мощност 2100 конски сили.

Хеликоптерът може да превозва до 4 тона различни товари. В него могат да се настанят 26 войници (десантна пехота) или 12 ранени на носилки с медицински персонал. Екипажът се състои от трима души: командир, втори пилот, който е оператор на оръжейните системи на хеликоптера, и борден техник, който също е в ролята на картечар.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest