Теории за това какво точно представлява С-550

Интернет е пълен с теории на конспирацията за реалната цел на системата за противовъздушна отбрана С-550.

Попитахме военни експерти кои от тях са най-реалистични.

Новата система за противовъздушна отбрана С-550 ще се различава от предишните (С-400 и С-500) по по-дългия си обсег на засичане и ракетна стрелба, както и по това, че може да засича всякакви мишени, заяви шефът на „Ростех“ Сергей Чемезов по време на Международното авиоизложение в Дубай.

Ден след това изказване Русия успешно тества ракета, способна да поразява обекти в близкия космос от Земята и разруши стар съветски сателит.

Според военни експерти за тази цел е използвана новата С-550. Как точно изглежда този комплекс и какви са неговите тактически и технически характеристики обаче все още е тайна, която руското военно министерство не е разкрило.

В момента военните експерти имат някои собствени теории за това какво точно е С-550.

Теория №1: мобилна версия на силозни ракети, които защитават Москва

Министерство на отбраната на РФ/Sputnik

Според някои експерти С-550 е допълнителен елемент на С-500 мобилната система за противовъздушна отбрана „Прометей“, първата мобилна машина, която може да засича балистични и свръхзвукови ракети в космоса.

„С-550 може да се възприема като допълнителен елемент на комплекса „Прометей“. По-рано, военните заявиха, че С-500 ще сваля балистични ядрени бойни глави и сателити в орбита. Очевидно военните са решили да разделят тези функции и да свалят мишени с две различни машини, за да увеличат точността на ангажирането с целта“, каза пред Russia Beyond Дмитрий Литовкин, главен редактор на списание „Независим военен обзор“.

Той вярва, че С-500 е по-нататъшна разработка на вече съществуващата съветска система за противовъздушна отбрана А-235 „Нудол“, която е създадена за поразяване на цели в ниска орбита.

„Нудол е силозно-базирана ракета. Това са огромни ракети, които се съхраняват единствено в силози около Москва и могат да елиминират евентуални атомни мишени в орбита“, твърди експертът.

Анализаторът смята, че С-550 може да е мобилна версия на съществуващи силозни ракети с допълнителни характеристики, които позволяват на старомодните ракети да елиминират съвременни мишени в космоса.

За разлика от стандартните ракети С-500, „Нудол“ е дълга 20 метра и тежи около 33 тона, което може да се сравнява с размерите на междуконтиненталните балистични ракети. Така че всяка установка, въоръжена със съвременната версия на „Нудол“, ще изглежда като камион за транспортиране на междуконтинентални ракети „Ярс“.

Основната характеристика на „Нудол“, е че тази ракета може да развива скорост от 5,5 км/сек само за три секунди – това е свръхзвуковият праг, който гарантира, че ракетата ще достигне до целта. Освен това „Нудол“ може да засича и други ракети, летящи с по-ниска скорост.

Теория №2: С-550 е още по-добра версия на следващата система за противовъздушна защита С-500

Министерство на отбраната на РФ/ТАСС

Иван Коновалов, директор „Развитие“ във Фондацията за популяризиране на технологиите на XXI век, смята, че новата система за противовъздушна отбрана би могла да има различна цел.

„Серията С-550 може би е въоръжена с нови ракети, които са идеални за сваляне на множество въздушни мишени на дълги разстояния“, казва Коновалов.

Според него до момента С-500 може да е пренасочена за поразяване на единични мишени на разстояние 600 м – балистични снаряди и стратегически бомбардировачи. Докато С-550 може да е по-добро решение срещу масивни удари от изтребители, крилати и свръхзвукови ракети.

„Военното командване може да е решило да раздели нашия щит за противовъздушна отбрана на множество системи срещу всички възможни въздушни мишени. Това може би е направено, за да се гарантира и засили сигурността на нашите граници“, предполага експертът.

Ракетите за С-550 може би са с подобрени двигатели, което ще им позволи да увеличат бойните си способности.

Коновалов вярва, че военното командване може би работи по увеличаване на скоростта и надморската височина, на която ще може да работи комплексът С-550. Възможно е той да разполага с напреднали компютърни системи за анализ на траекториите на вражеските ракети, което ще позволи на системата да елиминира тези ракети в онези части от траекторията им, където взривяването им няма да причини щети и вреди на руските военни сили и цивилното население.

Всички военни експерти отбелязват, че това са само теории, тъй като до момента няма официален коментар по въпроса за С-550, а какво точно представлява тази система ще стане ясно през идните месеци.

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest