Тази стара съветска торпедна фабрика-остров е мечта за авантюристите

Уникалната сграда е издигната в морето, но скоро след това е изоставена и оставена да се разпада.

https://www.facebook.com/v8.0/plugins/post.php?app_id=918313004863709&channel=https%3A%2F%2Fstaticxx.facebook.com%2Fx%2Fconnect%2Fxd_arbiter%2F%3Fversion%3D46%23cb%3Df3f8c9af844051%26domain%3Dbg.rbth.com%26origin%3Dhttps%253A%252F%252Fbg.rbth.com%252Ff3b4f3848258da8%26relation%3Dparent.parent&container_width=0&href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fvitaliy.raskalov%2Fposts%2F10218551785809836&locale=en_US&sdk=joey&show_text=true&width=

Това е изоставен съветски завод – част от фабриката „Дагдизел“ – който е използван за направата на торпеда. Той стои в средата на Каспийско море, заобиколен от вода от всички страни и непрекъснато привлича фотографи, любители на паркура и търсачи на приключения.

Подобно на известния федерален затвор „Алкатраз“ в САЩ, този съветски завод е изцяло заобиколен от вода. И все пак, за разлика от „Алкатраз“, заводът не е построен на остров.

Идеята за изграждане на торпедна фабрика в морето възниква за първи път през 1934 година. Планира се да се изгради циментова основа на морския бряг и след това да се транспортира до специално място в морето и да се закрепи към маса камъни, които ще подсилят морско дъно.

На следващата година циментовият фундамент вече е готов. Инженерите обаче осъзнават, че изкуствената каменна основа, която трябва да укрепи морското дъно, няма да бъде достатъчно надеждна, освен ако не пробият допълнителна кухина в морското дъно и едва след това я подсилят с камъни.

След това инженерите продължават да копаят 19-метрова дупка и безумният план проработва: желязо-циментовата основа е успешно закотвена към морското дъно. Вече е възможно да се издигне фабрика върху нея. През 1939 г. строителните работи приключват и заводът започва да произвежда торпеда.

https://www.youtube.com/embed/hb6Wc7kE6Ww

Тъй като новата фабрика е откъсната от континента, работниците също трябва да пребивават там. За техните нужди необичайното място разполага с жилищни помещения, столова и дори библиотека.

С настъпването на нацистките сили на съветската територия в началото на Втората световна война производството на торпеда е прехвърлено в Казахстан, но е възстановено в Дагестан през 1944 г., година преди края на войната.

За съжаление, това не продължава дълго. С напредването на технологиите заводът вече не е подходящ за тестване на торпеда, тъй като водите около него са твърде плитки.

През 1966 г. този конкретен завод на фабрика „Дагдизел“ е затворен и неговото ценно оборудване е премахнато. Уникалната конструкция е изоставена в морето и започва постепенно да се руши.

https://www.youtube.com/embed/GNHgDUQHlfI

Днес разрушената сграда отдавна е преминала срока си на годност, но въпреки това привлича търсачи на приключения, любители на паркура, фотографи и екстремни туристи. Възможно е до фабриката да се стигне с лодка, въпреки че може да са необходими известни усилия, за да се изкачите вътре, тъй като всички входове са в лошо състояние.

Това малко препятствие обаче не спира любопитните посетители и изоставеният съветски торпеден завод остава популярна дестинация в Дагестан.

автор: НИКОЛАЙ ШЕВЧЕНКО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest