Тази жена пътува от Индия до Русия с кола

Заедно с екипа си Меенакши Сай Арвинд изминава 21 700 км, пресичайки Хималаите и Транссибирския път.

На 27 септември 2019 г., след 52-дневно пътуване през Непал, Тибет, Китай и цяла Русия, автоматикът Tata Hexa SUV достига крайната си дестинация – Санкт Петербург.

„[Беше] невероятно. Един от най-големите моменти в живота ми“, спомня си Меенакши Сай, 47-годишна опитна шофьорка и пътешественичка, начело на експедицията. „Когато стигнахме до хотела, плаках открито и прегърнах екипа си. Качихме се до бара на хотела и отворихме бутилка шампанско. Празнувахме цяла нощ, тъй като не трябваше да шофираме на следващия ден!“

Заедно с брат си и още шестима членове на екипа, на 6 август тя напуска град Коимбаторе и тръгва на приключение през Непал, Тибет и в континентален Китай, като пресича Транссибирския път – от Владивосток до Санкт Петербург.

Личен архив

Това не е първото пътуване на дълги разстояния за нея – през 2017 г. тя преминава 26 800 км от Коимбаторе до Лондон за 72 дни. След пътуването в Русия, през следващите години тя планира да покрие всички основни пътища в света.

Братовчедка на Нараин Картикеян, първият индийски шофьор във Формула 1, Меенакши шофира от 15-годишна възраст. Тя притежава и курорт в град Диндигyл, Тамил Наду.

Личен архив

„Пътувала съм до 70 страни и навсякъде, където отидем, обикновено наемаме коли и шофираме, за да видим страната“, казва тя. „Моето семейство и приятели винаги много са ме подкрепяли и не бяха изненадани, когато обявих това пътуване (до Санкт Петербург).“

Меенакши си спомня, че са ѝ били необходими около три месеца, за да се оправи цялата документация и да се намери подходящ транспорт, с който екипът да пътува. Най-големият производител на автомобили в Индия, Tata Motors, подкрепя експедицията и предоставя два автомобила.

Личен архив

Меенакши не кара през цялото време. Тя и нейният екип (четирима мъже и четири жени) се редуват зад волана на двете коли. Това обаче не улеснява експедицията. „В Катманду на влизане в Тибет беше най-трудно. Нямаше пътища, а нямахме автомобили 4×4 (задвижване на 4 колела). Нашите бяха с автоматично задвижване на 2 колела и ни отнемаше по 8 часа да покрием 35 км. Буквално до последния сантиметър“, отбелязва тя.

Руската част от пътуването се оказва не по-малко сложна. „На нас ни беше трудно да шофираме по Транссибирския път заради едната лента, а изпреварването беше сложно, тъй като нашите автомобили бяха с десни волани“, спомня си Меенакши.

Личен архив

Екипът има и някои сериозни проблеми с горивото в Уфа, но местните в сервиза за камиони Scania успяват да помогнат. „След 8 часа работа по колата ни отказаха да вземат пари от нас. Те бяха много любезни и изключително полезни“, казва тя. Ключовото при пътувания на дълги разстояния е да планирате добре почивките си и да шофирате безопасно, добавя тя.

На екипа на Меенакши са им нужни 24 дни, за да изминат разстоянието от Владивосток до Санкт Петербург, преди да отлетят обратно за Индия и да изпратят автомобилите до Мумбай.

Личен архив

„Русия е красива. Това беше третият ми път в Русия, втори път с кола и определено бих искала да се върна отново“, признава Меенакши. „Русия и Индия са партньори и хората бяха много мили, дружелюбни и полезни (по пътя). И Индия, и Русия се гордеят с културата и наследството си и с право, според мен.“

автор: КСЕНИЯ ЗУБАЧОВА

източник: www. bg.rbth.com/

Pin It on Pinterest