Тайната на мравките-канибали в съветските ядрени бункери

Историята се появява за първи път през 2019 г. и привлича вниманието на медиите.

За какво обаче е цялата тази суматоха?

През ноември 2019 г. множество информационни агенции публикуваха зловеща история за мравки, които избягали от изоставен бункер от съветско време в Полша. За него се твърди, че бил използван за складиране на ядрено оръжие, а за мравките – че са оцелявали години наред с помощта на канибализъм. От този момент нататък историята стана повтаряща се тема, която възбужда интереса онлайн. Радиоактивни мравки бягат от радиоактивен съветски бункер и намират своя път към външния свят – със сигурност нищо добро няма да излезе от това, особено с неуспешната 2020 година все още в разгара си.  Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

Спокойно, читатели. Няма нужда да се паникьосвате… все още. Ето я и загадката в тази странна история.  

Екип от полски учени начело с Войчех Чеховски през 2013 г. открива мравки, хванати в капан в стар изоставен ядрен бункер от съветско време. Това се случва докато екипът провежда изследване на (ВНИМАНИЕ!) прилепи.Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

По средата на търсенията си учените се натъкват на колония от мравки, които са хванати в бункера. Те падат от вентилационната тръба и не могат да намерят обратния път към мравуняка си.

Това са само мравки-работници и не могат да се възпроизвеждат. Освен това в бункера няма хранителен източник, нито топлина или светлина. Учените оставят мравките там, където са ги открили, само за да се завърнат през 2016 г. и да видят какво се е случило. Те са изненадани да видят, че колонията е нараснала по численост. А труповете на мравки имат следи от ухапване в областта на корема.Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

„Оцеляването и растежът на бункерната ‘колония’ през годините, без да се произвежда собствено потомство, е възможно благодарение на непрекъснатото снабдяване с нови работници от горното гнездо и натрупването на гнездови трупове“, обобщава екипът в следващата изследователска статия. „Труповете служили като неизчерпаем източник на храна, което всъщност позволило оцеляването на мравките, хванати в капан при иначе изключително неблагоприятни условия“.    Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

За целите на експеримента учените инсталират дървена пътека, за да осигурят на мравките обходен маршрут, който да води обратно към първоначалното гнездо. В рамките на една година колонията от пленени мравки изчезва от бункера; вероятно тя се е върнала в първоначалното гнездо.

Трябва ли човечеството да се тревожи от внезапно нахлуване на радиоактивни мравки в близкото бъдеще? Вероятно не, тъй като от научната общност не са възникнали опасения и оттогава не сме чували (все още!) тревожни новини за мравките.Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

За разлика от други истории от 2020 г., тази е най-вероятно безобидна и вдъхновяваща: ако не друго, тя демонстрира „как величествени потенциални дървесни мравки трябва да поддържат самоорганизацията си дори при условия, които далеч надхвърлят границите на оцеляването на вида“.Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

Съветите изграждат ядрени бункери в Полша в края на 60-те години на миналия век. Общо 3 бункера са изоставени в началото на 90-те, когато СССР се разпада и съветският контингент се оттегля от Полша. Полските учени смятат, че съветските бункери са били проектирани за съхранение на ядрени оръжия, но все пак няма ясни доказателства, че такива оръжия наистина са били там, тъй като нивото на радиация в бункерите не надвишава нормата.Stephan Wojciech (CC-BY 4.0)

източник: RUSSIA BEYOND

Pin It on Pinterest