Търсите алтернатива на ръкостискането?

Лекарите съветват да избягвате физически контакт с други хора, за да не хванете случайно вируса, с който в момента целият свят се бори.

Какви други форми на поздрав има? Ето няколко идеи от стари съветски филми.

Опитайте елегантен поклон за господата и реверанс за дамите

Ето един добър добър начин, който никого не е подвел. Вижте това – може би малко прекалено – разнообразие в съветска адаптация на класическата испанска пиеса „Куче в сено“ от 1970-те години.

Ритуалът „ку“!

В научнофантастичния филм „Кин-дза-дза!“ жителите на планетата Плюк отдават уважение с ритуал, известен като „правене на ку“, който се състои в клякане с ръце, протегнати настрани, и казване на „ку“ , като така се бележи началото на телепатичната комуникация. Колкото по-високо е социалното положение на човек, толкова повече клекове се изискват. Най-малко два!

Установяване на очен контакт

„Въведете гражданина посланик“, така се посреща шведска дипломатическа мисия в култовата съветска комедия „Иван Василиевич: Назад към бъдещето“. Иван Василиевич е фалшив цар, пътешественик във времето от бъдещето. Той няма представа за етикета от XVI в. за поздравяване на изтъкнати гости, затова посяга да се ръкува с посланика. Грешен ход. „Мръщете се“, казват на царя. По-късно, когато се установява очен контакт, малко танци също са добре дошли.

Свалете си шапката

Можем да се поздравим взаимно, като си свалим шапките. Носите ли шапка? Отлично. Бейзболна шапка? И това ще свърши работа. Не носите нищо? Е, поне си свалете слушалките. Вземете пример от този герой в съветския екшън филм от 1960-те години „Новите приключения на неуловимите отмъстители“: дори в престъпния подземен свят един учтив поздрав е задължителен.

Използвайте краката си!

Спомнете си как като деца с вашите приятели си имахте тайни кодове, пароли и скрити съобщения. Сега е моментът да си ги припомните! Като форма на поздрав можете да приложите собствени кодирани движения, но по-добре използвайки краката си, а не ръцете и дланите. Това би било по-безопасно. За вдъхновение вижте руската приказка „Красивата Варвара с дългата коса“: главната героиня е обградена от кандидат-младоженци, които искат ръката ѝ, и всеки от тях предлага своя собствена форма на поздрав.

автор: ЕЛЕОНОРА ГОЛДМАН

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest