T-54 и T-55 оглавиха класацията на най-масовите танкове

„От 1946 до 1983 г. са произведени над 100 000 танка T-54/T-55, което прави тази серия най-широко произвежданият танк в историята“, пише изданието The National Interest (то отчита всички копия и модификации на танка, произведени в Китай и страните от Организацията на Варшавския договор (ОВД)

По време на Студената война произведените в СССР и страните от социалистическия блок танкове се използват от Сирия в Шестдневната война срещу Израел, където се изправят срещу американските танкове M48 Patton и английските Centurion. T-54 и T-55 се доказват и в бойни действия в Индия, Камбоджа и Уганда. Ако символ на поражението на САЩ във Виетнам е вертолетът Bell UH-1 Iroquois, то символът на победата на виетнамската армия е танкът Т-55, който разрушава Двореца на независимостта в Сайгон, пише „Российская газета“.

Отбелязва се, че „отрочето“ на съветските конструктори е доказало своята ефективност във войните от XXI в. в Близкия изток.

Тайната на популярността на Т-54 и Т-55 се крие в комбинацията от мобилност, висока огнева мощ, броня и лесна поддръжка. Конструкторите са обезпечили танка със 100-мм нарезно оръдие и 7,62-мм картечница, които се вместват в уникален полукръгъл купол. Там, без да се ощетява вътрешното пространство, може да се разположат оръжия и екипаж. За първи път на Т-55 освен 100-200-мм стоманена броня е инсталирана система за ядрена, химическа и биологическа защита.

Мощният двигател с 580 к.с. позволява на 30-тонната бойна машина да ускорява до 50 км/час. Запасът на хода е 500 км. Високата мобилност на танка се дължи на съчетание от мощност на двигателя и тегло. Той има добра подвижност дори в лепкава кал и извън пътя.

Както отбелязва изданието, танковете Т-54 и Т-55 са широко изнасяни и все още се използват в армиите на 50 държави. През ноември 2020 г. в Индия Т-55 беше превърнат в паметник и инсталиран на пиедестал в град Алибаг.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest