Свръхмощният вертолет Ми-26Т2В влиза в серийно производство

В Ростов на Дон започва серийното производство на нова версия на най-товароподемния вертолет в света Ми-26Т2В.

Разрешителните документи за начално на конвейерно производство ще бъдат оформени до края на 2021 година.

„Сега се намираме в завършителен етап на получаване на означение „О1“ на базовата версия на вертолета, останали са малко полети до завършването на летателните изпитания на Ми-26Т2В. Очакваме, че до края на годината ще направим полетите и ще получим означение „О1“, заяви за ТАСС генералният директор на холдинга „Вертолеты России“ Андрей Богински.

Той отбеляза също, че първите образци на машината са доставени по-рано в частите на министерството на отбраната на Русия, пише „Российская газета“.

Напомняме, че първият полет на тежкия транспортен модернизиран вертолет Ми-26Т2В се състоя през август 2018 година. Съгласно желанието на военните, на вертолета е инсталиран цифров пилотажен комплекс, който му позволява да лети в автоматичен режим при всякакви условия – ден и нощ.

Освен това Ми-26Т2В получи нов отбранителен бордови комплекс „Витебск“, който не само открива пускове на ракети, но и с помощта на лазер „изгаря“ самонасочващите се глави на зенитните ракети. За петима членове на екипажа в кабината са монтирани енергопоглъщащи седалки, които „смекчават“ кинетичните вълни по време на аварийно или грубо кацане. Званието за най-мощен вертолет в света Ми-26Т2В получи за способността си да носи на външно окачване до 20 т товар.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest