Световни успехи на български ученици-дебатьори на състезанието „Купата на световния учен“

Млади състезатели по дебати с престижна номинация за световните финали в САЩ

Българчета се върнаха с повече от 50 златни и 40 сребърни медали във всички категории на състезанието „Купата на световния учен“ – The World Scholar’s Cup, Global Round, The Hague 2019 ! Представителите на Международно училище „Свети Георги“-София завоюваха 1-во място за най-добър отбор по дебати в Senior дивизията, 5-о място за най-добър ученик в дебатите в Senior дивизията, 6-о място за най-добър отбор по дебати в Европа, както и 36-о място за най-добър отбор по дебати в света.

***

7 ученически отбора по дебати от Международно училище „Свети Георги“, получиха квалификация за финала на „Купата на световния учен“ в САЩ (The Champions’ Tournament). Това е престижно световно съревнование за ученици от целия свят разделени в две девизи – Junior от 11 до 14 г., и Senior от 15 до 18 г. По традиция се провежда в Йейл през месец ноември, тази година от 8 до 13 ноември. Състезанието и дебатите за световната купа се следи с внимание от професори и изявени учени, както от университета в Йейл, така и от политици и преподаватели от целия свят.

За да стигнат до там, нашите таланти се пребориха преди дни в Хага на квалификационен кръг – The World Scholar’s Cup, Global Round, The Hague 2019. От 21 до 26 юли българчетата се състезаваха с общо 5000 ученици от над 50 държави от всички континенти.

Учениците преминаха през следните области: ораторско майсторство, дебатиране, писане на креативно есе, работа в екип. Те защитаваха на перфектен английски език различни тези, като например – „Трябва ли да се засели Марс с бездомните от Земята?“. Обсъждаха предизвикателни теми за ролите на половете и има ли нужда от квоти за жени за лидерски позиции, трябва ли да можем да сменяме расата си, „за“ и „против“ липсата на интерес към политическа принадлежност, изкуствения интелект и работните места, технологиите, променящи етичността, политическата коректност при дебати, въпросът за авторското право в литературата през личността и творчеството на Шекспир и др.

Впечатляваща е равносметката от постиженията на младите ни таланти: Повече от 50 златни и 40 сребърни медала във всички категории на състезанието! Представителите на Международно училище „Свети Георги“-София завоюваха 1-во място за най-добър отбор по дебати в Senior дивизията, 5-о място за най-добър ученик в дебатите в Senior дивизията, 6-о място за най-добър отбор по дебати в Европа, както и 36-о място за най-добър отбор по дебати в света.

Pin It on Pinterest