Общество

Световни шампиони по „Танков биатлон“ карат Т-34 в Бурятия

Уникалният марш е посветен на ветераните от различни войни, локални въоръжени конфликти и на защитниците на Отечеството.

В Бурятия се състоя танков марш на екипажите от световния шампион по „Танков биатлон“ 2018-2020 на легендарния танк Т-34, съобщава пресслужбата на Източния военен окръг, цитирана от ТВ „Звезда“. Бойната машина е възстановена от военните на ремонтно-възстановителния батальон.https://tvzvezda.ru/news/forces/content/20212201037-d9xaG.html/player/

Преди марша танкистите демонстрираха майсторство с изпълнение на нормативите по зареждане на боеприпаси, преминаване на специален участък с преодоляване на препятствия на танк Т-72Б.

След това шампионите без подготовка изпълниха същите елементи на танк Т-34, сравниха го със съвременния танк Т-72Б3, на който се представиха на световната сцена, и споделиха впечатления. Според военнослужещите за първи път са имали щастието да управляват танк, на който са воювали дедите им, ветераните от Великата отечествена война. Танкистите не забелязаха голяма разлика в изпълнението на нормативите и управлението, различават се предимно боеприпасите, разположени в люковете, и габаритите на машините.

Старши сержант Иван Осеев стана световен шампион по „Танков биатлон“ през 2019 година. Като вдигна 84 км/ч на Т-72Б3 той постави рекорд за скорост. Мерачът Бато Цидипов е двукратен шампион по „Танков биатлон“, като първа шампионска титла получава през 2015 година.

По време на ежедневната си дейност на полигона „Бурдуни“ (Република Бурятия) световните шампиони се упражняват с танковите екипажи по разработена от тях схема за обучение. Предават им опита си и споделят своите тайни трикове.

В общовойсковото обединение на ИВО служат 8 шампиони от „Танковия биатлон“. От 2018 г. на международните етапи на конкурса танковите екипажи ежегодно потвърждават статуса си на най-добрите танкисти в света.

Т-34, който в момента е в движение, беше свален от постамента и възстановен. Миналата година в деня на честването на 75-годишнината от Победата във Великата отечествена война, легендарният танк с копие на знамето на Победата за първи път премина по главния площад на гр. Улан Уде, като оглави механизираната колона от съвременна военна техника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest