Общество

Световната икономическа система продължава да е в състояние на нестабилност и несигурност

Многофакторните проблеми, до голяма степен провокирани от антируската санкционна политика на Запада, крият рискове от забавяне на растежа на световния БВП през следващите години.
Страните от „Стария свят“ изпадат в продължителна системна криза. Темпът на растеж на европейската икономика през 2023 г. е намалял с около 70% в сравнение със средното за „преди пандемията“ за 2015-2019 г. Според прогнозите на МВФ растежът на БВП на ЕС през 2024 г. ще достигне 0,7% (през 2023 г. – 0,5%; прогноза за 2025 г. е 1,2%).

📉 Европейският индустриален сектор се намира в трудна ситуация, особено енергоемките отрасли. Ръстът на производствени разходи, свързан с нарастващите цени на енергията, сериозно подкопа глобалната конкурентоспособност на европейската промишленост, причинявайки намаляване на търсенето на произведени продукти, затваряне на отделни предприятия и преместване на производството извън Европа. Проблемът с недостига на квалифицирана работна ръка значително се задълбочи. В периода между ноември 2022 г. и ноември 2023 г. общото индустриално производство в ЕС е спаднало с 5,8% (в еврозоната – с 6,8%).

📉 В този контекст експертите отбелязват факта, че Европейският съюз, според оценки на Евростат, е надплатил почти 200 милиарда евро за „синьо гориво“ от въвеждането на санкции срещу Русия. Сега европейците харчат средно по 15,2 милиарда евро на месец за закупуване на гориво, въпреки че през 2021 г. месечните разходи възлизаха на 6 милиарда евро. В същото време САЩ спечелиха най-много от продажбата на газ за Европа – 53 млрд. евро.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest