Су-57 ще получи електродвигатели

Обещаващият руски изтребител Су-57 може да получи електродвигатели, съобщава „Известия“, като се позовава на източници в руския военнопромишлен комплекс.

Според вестника се планира да се замени хидравличното задвижване с електромеханично такова в самолета, което ще подобри „стелт“ технологията на изтребителя и ще опрости поддръжката му. Първият полет на обновения самолет е планиран за 2022 година, пише „Лента“.

„В някои съвременни самолети налягането (в хидравличната система) надвишава 300 атмосфери. Следователно, повреда на тръбата кара цялата течност да излети за секунди и бустерът да спре да функционира. За съжаление, аз самият попаднах в подобна ситуация“, цитира изданието тестовият пилот и Герой на Русия Олег Мутовин.

През декември 2019 г. Китай отказа да нарече Су-57 изтребител от пето поколение, приписвайки му поколение 4 +++.

По-рано същия месец се разби Су-57, който трябваше да бъде първият подобен сериен изтребител, приет на въоръжение от руските Въздушно-космически сили (ВКС).

През юли 2019 г. вицепремиерът на Русия Юрий Борисов обяви, че серийният Су-57, който първоначално ще се доставя с двигатели от първия етап, впоследствие ще се предлага с двигатели от втория етап.

През юли 2018 г. длъжностно лице заяви, че Су-35 сега се счита за един от най-добрите самолети в света, така че „няма смисъл да се ускорява работата по масовото производство на самолети от пето поколение (Су-57)“.

До 2028 г. руските ВКС трябва да получат 76 единици Су-57. Към днешна дата са произведени 13 прототипа на Су-57, от които десет са образци за полетни изпитания, а три са за наземна статичност.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest