Общество

Су-57 срещу F-35: Кой е по-добър?

Тези машини се превръщат в шедьоври на XXI в. и вече доказаха преимуществата си в битки с терористичните сили в Сирия.

И двата самолета са създадени, за да надминат най-новите технологии за противовъздушна отбрана на потенциалните си врагове и да победят във въздушна битка.Су-57

Су-57Министерство на отбраната на Русия/Global Look Press

На какво е способен Су-57?

Су-57 ускорява до свръхзвукова скорост при безфорсажен режим на работа и поддържа тази скорост през целия полет.

„Той ще лети с крейсерска скорост от 1.6 Маха, което означава около 2600 км/ч, в зависимост от вида на локациите, над които лети. Двигателите значително ще подобрят отражаемостта на Су-57, благодарение на използването на нови композитни материали“, каза за Russia Beyond проф. Вадим Козюлин от Академията за военни науки.

Компания „Сухой“ приключи разработването на въздушния радар и също така отстрани останалите усложнения в дизайна на конструкцията, която, според експерта, е най-модерната сред всички самолети от пето поколение.

Най-съвременният самолет трябва да бъде оборудван с най-добрите оръжия. Така в допълнение към ракетите „въздух-въздух“ и „въздух-повърхност“, както и 30-мм оръдие, самолетът ще получи и цял арсенал бомби, които няма да бъдат окачени под крилете, а ще бъдат във фюзелажа, за да се минимизира радарната отражаемост.

Освен това по време на сирийската кампания, руските войски тестваха част от въоръжението, което ще бъде инсталирано на тези изтребители от пето поколение. Така в момента за Су-57 се планират осколочно-фугасната запалителна авиационна бомба ОФЗАБ-500 и обемно-детониращата авиационна бомба ОДАБ-500ПМВ.

Същевременно тестовете на всички видове въоръжение за Су-57 напредват и тези „ястреби“, които ще бъдат въоръжени до зъби с най-съвременни оръжия, скоро ще влязат на въоръжение в руските войски. Към момента министерството на отбраната е поръчало 76 единици Су-57 за армията.

Плюсове и минуси на Су-57 в сравнение с F-35

F-35B

F-35BBrian Burdett/U.S. Marine Corps

„С напредналата аеродинамична конструкция и възможността за управление на вектора на тягата, „Сухой“ придава голямо значение на свръхзвуковите крейсерски способности и суперманевреността. А концепцията на F-35 е насочена към гарантиране на атака, преди врагът да засече самолета“, каза главният конструктор на китайската компания Shenyang Research Institute of Aircraft Engineering Уанг Юнцинг, цитиран от руски медии.

Той допълни, че докато американските ракети летят към Су-57, той ще има достатъчно време да се измъкне. За това ще му помага новият радар, който може да засича изстрелване на ракети от голямо разстояние.

Руският авиационен експерт Дмитрий Смирнов се съгласи с китайския си колега. Той обърна внимание на факта, че в САЩ стел технологията постоянно се променя и обемът на използването ѝ в авиацията намалява. Включително при F-35.

„За да имаме стелт технология, трябва да „платим“ с влошаването на полета и тактическите характеристики на самолета, последвано от катастрофално покачване в цената му. F-35 струва 83-100 млн. евро! А руският Су-57 струва 29-33 млн. евро“, отбеляза ескпертът.

Недостатъците на F-35 в сравнение със Су-57 са слабо въоръжение, ограничен обсег, дозвукова крейсерска скорост и, най-лошото – ако бъде открит, е обречен, защото не може да избегне атака. Това дава предимство на неговия конкурент – Су-57.

Американските експерти обаче отбелязват, че основният недостатък на Су-57 е неговата радарна видимост. Но все още няма надеждна информация за отражателната повърхност на изтребителите от пето поколение (F-35 и Су-57).

автор: ИГОР РОЗИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest