Странни руски навици, които са придобили читателите на Russia Beyond

Да седнат, преди да тръгнат? Яденето на слънчогледови семки? Или никога да не се усмихват? Помолихме нашите читатели да ни разкажат за новото си поведение… след като са били в контакт с руснаци.

Много от хората, които имат приятели чужденци, забелязват, че често възприемат някои от техните навици. Как приятелството или работната връзка с руснаци променят поведението? Нашите читатели споделиха на страниците ни в социалните мрежи кои навици са придобили от руснаците. А някои наистина са изненадващи!Роналд ЛоутънДжим Лх

„Бъди мой гост“

„Пътувал съм много, но никога не съм срещал по-гостоприемни и приветливи хора, каквито са в Русия“, пише hoofdrus. Руснаците харесват гости и също обичат да гостуват. И те имат много традиции свързани с „гостито“.

Носенето на цветя при отиване на гости – това е, може би, най-важната сред тях. Руснаците смятат, че е грубо да посещават нечий дом без дребни подаръци, трябва да има поне шоколад или кутия с чай. Някои читатели казват, че е като в старите времена. „Преоткрих нашите собствени традиции, като отварянето на врати за дами, носенето на чанти, купуването на цветя и изправянето, когато станат от масата за хранене“, пише Фред Лабар.

„Ние, виетнамците, сме придобили много руски традиции, една от които е посрещането на гости с много гостоприемство и приготвянето на храна в изобилие“, пише Ханх Буи.

Хората, които са били на гости в руски дом, вероятно са забелязали, че домакините обикновено приготвят голяма маса с различна храна. Според друга стара руска традиция гостът трябва да бъде нахранен, да му се даде почивка и чак след това да бъде „разпитван“. „Хареса ми как хората отваряха домовете си и сервираха страхотна храна. Опитвам се да проявявам това гостоприемство и се опитвам да приготвям същите храни. Връща толкова добри спомени“, казва Роналд Лоутън и сочи към масата си.Getty Images

Пиенето на чай през цялото време

Руснаците обичат да пият чай с лимон и могат да го правят по няколко пъти на ден. И обикновено имат под ръка нещо сладко за такава случаи. Оказва се, че този навик също е станал много популярен сред феновете на Russia Beyond. „Не пием чай или кафе с храна и видях руснак да прави това за първи път в живота си. Опитах и ​​ми хареса“, казва russianispoetic и добавя, че предпочита пицата с чай.Getty Images

„Започнах да пия чай често заради Достоевски. Във всяка негова книга, която съм чел, се сервира чай, млади хора като мен харесват да имитират, аз също пиех чай, намирах го за добър и оттогава пия чай. Повечето ми сънародници го пият само когато настинат“, пише Мина Зарогика.

Ядене на елда!

Гречката (елда) е обичано руско ястие, хората я ядат под формата на каша, но и като гарнитура – сладка, солена или пикантна, варена и пържена. Вкусно е във всички варианти! „Ям редовно елда и борш, пия квас, компот, сок от бреза и „Байкал“ (газирана напитка), а понякога и „Тархун“ (сода). Забравих, и каша за закуска“, казва Джим Лх и публикува тези снимки.Getty ImagesДжим Лх

„Ям всяка сутрин гречка, каша. Пия квас, ям сельодка и руска горчица“, пише Георге Букур. „Благодарение на руските магазини в Букурещ (с български собственици) можем да опитаме най-добрата руска храна“.

Що се отнася до традициите, свързани с пиене, читателите припомнят, че не трябва да се слага празна бутилка на масата, а да я поставите на пода. „Съседите ми бяха руснаци. Научих, че ако отвориш бутилка водка, трябва да я изпиеш! След това допълзяваш обратно до къщата си!“, си спомня Мишел Томпсън Грийн.

Да погледнеш огледалото, за да се върнеш у дома

Getty Images

Много руски навици и традиции са свързани с дома. Една от най-известните е да седнете, преди да напуснете дома си – суеверна предпоставка за добро пътуване. Друга е да погледнете в огледалото, ако внезапно се върнете у дома (например сте забравили нещо) – руснаците вярват, че ако не го направите, няма да се върнете вечерта. „Ако забравите нещо и трябва да се върнете у дома, за да го вземете, погледнете се в огледалото и изплезете езика си, преди да напуснете къщата за втори път“, пише Карол Ковач.

Друга домашна традиция забранява подсвирването в къщата, за да не загубите парите си.

„Не се подсвирква у дома. Това е почти напълно забранено…. Физически не мога да го направя“, пише Стивън Лук.

Да храниш домашния дух

Getty Images

Древните славяни вярвали, че духовете живеят навсякъде, от гората до банята. И затова, всички те трябва да бъдат възхвалявани и нахранени. Някои руснаци все още го правят, но това се е превърнало по-скоро в навик, отколкото в дълбока вяра.

За много чужденци обаче изглежда странно да се говори с домашния дух, наречен „Домовой“. „Моята приятелка е рускиня, така че ако се сетите за обичай или традиция, аз вероятно я спазвам. Любимото ми нещо е да оставя храна за „Домовой“, особено ако съм оставил нещо в къщата и не мога да го намеря“, пише coffeehousemassacre. „Приятелката ми веднъж загуби слушалките си и вечерта оставихме някои лакомства. На следващия ден отидох до колата си и там на седалката видях слушалките. И двамата се спогледахме и аз казах „Знам, че търсих навсякъде в колата си и не можах да ги намеря“. Тя просто се усмихна и каза „благодаря ти, Домовой, че ми ги върна“. 

Коледно настроение по руски 

Елдар Рязанов/“Мосфилм“, 1975

През декември през януари руснаците обичат да гледат стари съветски комедии и да слушат детски приказки. „Гледам „Ирония на съдбата“ на 31 декември през последните три години“, пише Девадата Уомбъл.

„Моята абсолютно любима традиция за празнуване на Нова година, е гледането на „Ирония на съдбата“! казва coffeehousemassacre.Роналд Лоутън

„Ще гледам балета „Лешникотрошачката“; това е коледна традиция. Тази година в YouTube. Гледам как Руският държавен балет го танцува и е грандиозно“, пишат нашите читатели в Twitter

Защо не се присъедините към тази прекрасна коледна традиция?

Pin It on Pinterest