Общество

Що е то „лошият апартамент“?

Шести вход, четвърти етаж. Апартамент номер 50 на улица „Болшая Садовая“.

Това е почти най-известният адрес в Москва. Тук е живял Михаил Булгагов, а на страниците на „Майстора и Маргарита“ той организира бал в стаите ѝ.

Преди революцията тук се намира дом, в който се отдават апартаменти под наем: 4-6-стайни жилища се наемат от заможни московчани, като сред известните наематели е художникът Пьотр Кончаловски. Респектиращият недвижим имот носи на собственика на къщата Иля Пигит доход, какъвто няма дори губернаторът – 45 000 рубли!

1915 г.

1915 г.Свободни източници

Спокойният живот на обитателите на къщата на „Болшая Садовая“ приключва след революцията: тук се създават общински квартири. Има още клуб и столова: корнизите са облепени с плакати и са внесени пропагандни книги. През 1921 г. Михаил Булгаков и съпругата му се настаняват в помещения в бившето общежитие на Московските висши женски курсове. Своето жилище той назовава „прокълната квартира“.

Максим Блинов/Sputnik

Съседи на Булгакови са милиционер и семейството му, различни пияници и тихи персонажи, както и кресливата Анушка Горяева, която винаги се кара на сина си. Писателят живее там три години, а след това с облекчение се мести първо на друг етаж, а след това – и в друга сграда. Но в известен смисъл „лошият апартамент“ остава завинаги с него: той го описва в „Самогонното езеро“ и в „Майстора и Маргарита“.

Кирил Калиников/Sputnik

През 1960-те години започват да преселват обитателите на комуналките на улица „Большая Садовая“. А през 2007 г. в апартамент № 50 е открит музей – можете да видите кабинета на писателя, да надникнете в кухнята с обзавеждане от 1920-те, да участвате в имерсивен спектакъл и да разгледате костюмите на героите от последната филмова адаптация на „Майстора и Маргарита“.

автор: АННА ПОПОВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest