Ще замени ли Москва паспортите с мобилно приложение?

Експериментът по замяна на паспортите с приложение за смартфон в Москва ще продължи година и половина.

След него хора и от други региони на Русия ще могат да се откажат от хартиения документ за самоличност.

Описанието на експеримента в Москва по замяна на паспортите на хартиен носител на гражданите на Русия с такива на специалното приложение „Мобилен идентификатор“ бе намерено от журналисти от „Комерсант“ в проект, публикуван на портала на нормативните правни актове на 25 май 2020 година. Авторът е министерството на телекомуникациите и масовите комуникации на Русия. Експериментът трябва да продължи от 1 юли до 31 декември 2021 г., като се планира в него доброволно да участват индивидуални предприемачи и пълнолетни жители на Москва. 

Час след публикуването му обаче документът е изтрит, а столичното кметство отказва коментар.

Как се използва приложението?

Сергей Ведяшкин/Агенция „Москва“

„Мобилният идентификатор“ може да се използва за получаване на всякакъв вид услуги, за които се изисква паспорт, съобщават от „Комерсант“. Ще бъде достатъчно да се създаде електронен подпис в приложението, след което се получава QR код, потвърждаващ възрастта ви, когато купувате алкохол или цигари, или се регистрирате в хотели, за полети и влакове, а също така ако докладвате инциденти в полицията. Освен това приложението ще осигури достъп до регистрация на индивидуални предприемачи, подаване на декларации за данък върху дохода на физическите лица, продажба и закупуване на автомобили, разпореждане с пенсионни спестявания и други.

Как се получава достъп до приложението? 

Getty Images

Граждани над 18 години с постоянна или временна регистрация в Москва ще могат да участват в експеримента.

Московчани ще могат да инсталират приложението на смартфон или таблет. В допълнение, те ще трябва да създадат акаунт в специалния портал „Госуслуги“ (много руснаци вече имат такъв), както и да изпратят видео с лицето си, а също и гласови записи, с които самоличността им да бъде разпозната в МФЦ – руските многофункционални центрове за държавни услуги. Приложението ще стане достъпно само след като всички данни бъдат проверени от служители на министерството на вътрешните работи на Русия. 

В същото време на гражданите, участващи в експеримента, ще бъде забранено да предоставят достъп до приложението на други хора. Как ще се контролира това обаче не се съобщава в документа, пише „Комерсант“. 

Кога ще бъде стартирано приложението? 

Нина Зотина/Sputnik

Според изтрития документ приложението трябва да започне да работи на 1 декември 2020 година. „Мобилният идентификатор“ обаче няма да се превърне в пълен заместител на хартиения паспорт – гражданите ще могат да използват 2 вида документи за удостоверение, заяви министърът на комуникациите на Русия Максут Шадаев на онлайн конференцията „Дигитални услуги по време на пандемия“ на 26 май.

През юли 2019 г. вицепремиерът Максим Акимов каза, че през 2022 г. в Русия вече няма да се издават хартиени паспорти, а вместо тях ще се издават електронни. Издание The Bell предполага, че проектът за мобилно приложение е подобен на работещия прототип на руската система за електронни паспорти, но от министерството на комуникациите все още не са коментирали това предположение.

В същото време след стартиране на приложението ще са нужни още няколко години за работа над системата, уверен е Сергей Вихарев, директор на групата за консултации за модерни технологии в одиторската компания KPMG в Русия и ОНД.

автор: ВИКТОРИЯ РЯБИКОВА

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest