Общество

„Ще ви погребем“: какво всъщност има предвид Никита Хрушчов

Съветският лидер не внимава с изразите си и в разпалените си речи понякога шокира света с някои твърдения, които могат да бъдат възприети като ядрена заплаха или обявяване на война…

Но всъщност това не е смисълът им.

Преди да стане първи секретар на КПСС, Никита Хрушчов гради политическата си кариера стъпка по стъпка, като тръгва от най-ниското ниво. Роден е в семейство на миньори в Южна Русия и е народен човек. Прям в изказа си, той използва много народен език, който не отговаря на дипломатическия етикет и понякога шокира хората по света.

Хрушчов е прословут с ексцентричните си изказвания и изключително откровено поведение, което малцина политици от неговия ранг си позволяват. За него дори се носят митове и фалшиви новини, като например как е хвърлил обувка по време на рече в ООН – нещо, което изобщо не се е случило.

Има и друга прочута случка – когато Хрушчов обещава на Никсън „да му покаже майката на Кузма“. Тогава съветският лидер използва народна поговорка (и малко обърква значението ѝ), с което обърква преводачите и партньорите в диалога.

Тема, по която Хрушчов няма никакви колебания, са съветските амбиции да се конкурират със Запада. Той не подбира внимателно изразите си и един от тях е доста странен: „Ще ви погребем“.

Кога го казва?

Bettmann/Getty Images

Когато, в разгара на Студената война, силен лидер казва „Ще ви погребем“, това не може да бъде подминато, без да предизвика огромен международен отзвук. А Хрушчов е доста провокативен, правейки това изказване пред група чужденци.

На 26 ноември 1956 г., на прием със западни дипломати, Хрушчов взема думата. Списание Time определя маниера му като „враждебен“ и пише, че „набитият“ Хрушчов изнася „невъздържана реч, която в еднаква степен е предателство и заплаха“. По време на речта му няколко дипломати напускат стаята.

Изказването на Хрушчов е в отговор на твърденията на Запада, че в Унгария и други страни от Източна Европа са разположени съветски войски. „Те ни обвиняват, че се месим във вътрешните работи на Унгария. Намират най-страшните думи, за да ни обвиняват. Но когато британците, французите и израелците режат гърлата на египтяните, това е просто полицейска операция за възстановяване на реда!“, казва той.

„Казвате, че искаме война, но сега сте се докарали до положение, което бих нарекъл идиотско“, казва Хрушчов в защита на дневния ред на СССР. „Но ние не искаме да се възползваме от това. Ако изтеглите войските си от Германия, Франция и Великобритания – говоря за американските войски – няма да останем и един ден в Полша, Унгария и Румъния“.

В западните медии, обаче, е разпространена дълга и многозначителна реч, представена в саркастична светлина, а в много заглавия е включена фразата „Ще ви погребем!“, без никакъв контекст.

Всъщност, обръщайки се към „капиталистическите държави“, Хрушчов започва речта си с твърдението, че „ние сме болшевики“ и казва, че „независимо дали това ви харесва, историята е на наша страна. Ние ще ви погребем“.

Кой кого ще погребе?

Serge Plantureux/Corbis/Getty Images

Американците възприемат фразата на Хрушчов като заплаха, дори ядрена, и изглеждат искрено разтревожени. По-късно, по време на визитата на съветския лидер в САЩ през 1959 г., тогавашният кмет на Лос Анджелис Норис Полсън му казва: „Не сме съгласни с масово цитираната Ви фраза: „Ние ще ви погребем“. Вие няма да ни погребете и ние няма да ви погребем. Доволни сме от начина си на живот. Осъзнаваме недостатъците му и непрекъснато се опитваме да го подобрим. Но ако бъдем предизвикани, ще се борим до смърт, за да го запазим“.

Фразата е включена в прочутата песен на Стинг от 1985 г. Russians („Руснаци“) със следния текст:

В Европа и Америка нараства усещането за истерия

Решен да отвърне на всички заплахи,

в риторичните речи на съветите

г-н Хрушчов каза „ние ще ви погребем“.

Не бих се съгласил с тази гледна точка.

Би било невежество да го стори,

ако и руснаците обичат децата си.

Масовото недоразумение и неразбиране на контекста кара хората да си мислят, че съветите ще убият и ще погребат всички американци, което със сигурност не е истина и не това има предвид Хрушчов. В реч в Югославия по-късно, през 1959 г., Хрушчов повтаря собствената си фраза и коментира, че не е имал предвид копаенето на истински гроб с лопата. „Онова, което исках да кажа, беше свързано с изгледите за развитието на човешкото общество. Социализмът неизменно ще заеме мястото на капитализма“, казва той.Don Carl STEFFEN/Gamma-Rapho/Getty Images

Онова, което има предвид Хрушчов, е че болшевиките и комунизма като цяло ще оцелеят, а капитализмът ще се срине. Това не е собствена идея на съветския лидер и в никакъв случай не е заплаха към Запада. Хрушчов парафразира Карл Маркс, който казва, че пролетариатът е гробарят на капитализма.

Понякога хората погрешно смятат, че фразата „Ще ви погребем“, е произнесена само веднъж по време на речта на Хрушчов пред ООН през 1960 година. Това, обаче, не е така. Той използва идиома и отново.

„Нека говорим, нека спорим, но нека уредим въпросите за общото и пълно обезоръжаване и нека погребем колониализма, омразен на цялото човечество“, казва той.

автор: АЛЕКСАНДРА ГУЗЕВА

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest