Общество

Ще може ли руската С-400 в Китай да защити страната срещу американските ракети в Тайван?

Отговорът не е толкова очевиден, колкото изглежда.

Администрацията на американския президент продължава да настоява за продажбата на най-новите ракети „въздух-земя“ AGM-84H/K SLAM-ER на Тайван, защото те могат да бъдат жизненоважни при потенциален конфликт с Китай.Ракета SLAM на окачване на F/A-18C Hornet

Ракета SLAM на окачване на F/A-18C HornetU.S. Navy

Пекин използва за защита на своята територия прословутата руска система за противовъздушна отбрана (ПВО) С-400 „Триумф“.

Ще може ли С-400 да защити Китай от масирана атака на новите американски ракети, произведени от Boeing?

И да, и не

Москва продаде на Пекин две батареи системи за ПВО С-400 „Триумф“ през 2017 г. и достави първата партида 12 месеца по-късно, през 2018 година. Всяка батарея съдържа четири пускови установки, въоръжени с по четири ракети, което прави общо 16 противовъздушни ракети на батарея, способни да свалят изтребители от пето поколение и крилати ракети с обсег от 200 километра.

Трябва да се имат предвид и резервните боеприпаси. Договорът включва и няколко транспортно-зареждащи машини, радарни станции, команден пункт и различни спомагателни превозни средства.С-400

С-400 „Триумф“Global Look Press

Системата за ПВО С-400 е създадена да противодейства на всички съвременни и дори някои перспективни въздушни заплахи, включително реактивни самолети от пето поколение, бомбардировачи, междуконтинентални балистични ракети, масирани ракетни атаки и т.н.

Професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин предполага, че С-400 определено е способна да порази AGM-84H/K SLAM-ER, подходящи за изтребители F-16, които САЩ вече продадоха на Тайван.

Но има важни подробности

„В момента е като да гадаем на кафе. Такива системи за противовъздушна отбрана са предназначени да поразяват всички въздушни цели в радиус от 200 км. Но дали чуждестранните ВВС ще изпратят самолетите или ракетите си в зоната им на контрол?“, попита Козюлин.

Той припомни, че при атаката срещу авиобазата „Шайрат“ в Сирия, САЩ определиха траекторията на полета на своите крилати ракети Tomahawk, за да заобиколят зоната на контрол на руските системи С-400 „Триумф“, разположени в този регион.

„Ударите са извършени чрез заобикаляне на зоната на покритие на противовъздушната отбрана. В противен случай до 95% от техните снаряди за милиони щяха да бъдат свалени“, заяви професорът.

Според него е неправилно да се вземат предвид само тактическите характеристики и възможности на оръжията, а същевременно да се игнорират човешките и тактическите фактори.

„Всеки удар се разглежда на базата на условията на конкретното бойно поле, вражеската отбрана и собствения арсенал. Да, Китай не е покрил цялата си територия срещу въздушни удари със системи за противовъздушна отбрана, но тайванските военновъздушни сили пък не могат да нанасят удари от всички посоки“, добави Козюлин.

автор: НИКОЛАЙ ЛИТОВКИН

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest