Ще има ли оставки в Министерство на културата заради резила с фибрана на Венецианското биенале?

Сдружение „Зограф“: Сметната палата да провери къде „потънаха“ 500-те хиляди лева за българското участие на 58-ото международно Биенале за изкуство във Венеция, платени от данъкоплатците

    Как и с какви трикове бяха „усвоени“ 500-те хиляди лв. за Венецианското биенале, щом като се знае, че за арт инсталацията в Българския павилион с куратор Вера Млечевска са използвани само десетина кв.метра топлоизолация от най-евтин фибран, няколко рафтчета от плексиглас и чаши внос от Виетнам от рециклирано стъкло, на обща стойност не повече от 180-200 лева, питат от сдружение „Зограф“.

     Очакваме Агенцията за държавна финансова инспекция и Сметната палата да упражнят правомощията си и да извършат извънредна проверка в Министерство на културата дали не са изхарчени неправомерно и нецелесъобразно 500-те хиляди лева публични средства за представянето ни на Биеналето във Венеция, настоява сдружение „Зограф“. Както стана ясно, въпросната арт инсталация е сглобена само от няколко тънки плоскости от фибран, а средната цена на дребно за 1 кв.м.топлоизолация от фибран XPS 300-L (eкструдирани полистиренови плочи с дебелина 2см), е 3,86 лв. За монтажа на инсталацията в Българския павилион на таванския етаж в палацо „Джустиниан Лолин“ във Венеция са употребени едва 10 или 11 кв.м. плоскости от фибран, което ще рече, че закупуването на въпросните топлоизолиращи материали няма как да струва на данъкоплатците смайващите половин милион лева, категорични са в гражданското сдружение.

    В писмения отговор на министъра на културата Боил Банов от 3 юли 2019 г. на въпрос на народните представители от 44-тото Народно събрание Кристина Сидорова и Александър Симов относно разходите за българското участие на 58-то Венецианско биенале обаче са изнесени смайващи суми и цифри, които здравият разум не може да приеме. Така например само като разходи за реализацията на кураторския проект Министерство на културата е заделило 49 990 лева, а за инсталирането, монтажа и демонтажа на въпросната инсталация от фибран са отпуснати внушителните 50 хиляди лева /!/, става ясно от писмения отговор на министър Банов, качен на сайта на парламента. Опаковката и транспортът до Венеция на въпросните плоскости фибран и рафтчета от плексиглас са стрували на данъкоплатците шокиращите 19 000 лева /!/, а за рекламната кампания за българското участие във Венеция културното ни министерство щедро е заделило сумата от 47 500 лв., отбелязват от „Зограф“ и същевременно напомнят, че в престижните европейски медии изобщо не се появиха информации и публикации за нашето участие на биеналето. В отговора си министър Банов признава също, че Министерство на културата е заделило и сериозно перо за „разходи по координация на дейностите на място в Италия“ в размер на 42 500 лв., както и за „командировъчни разходи“ до Венеция – на обща стойност от 30 260 лв. В тази връзка от сдружение „Зограф“ настояват служителите в пресслужбата на министър Боил Банов да възстановят неправомерно изхарчените средства за луксозната си разходка на държавни разноски до Венеция за откриването на Биеналето. Факт е, че чиновниците „екскурзианти“ от Министерство на културата и пиарите на министър Банов не изпратиха нито една информация до българските медии за откриването на 58-ото Венецианско биенале, а това превърна служебната им командировка в Италия в луксозна ваканция, финансирана от данъкоплатците, подчертават от сдружение „Зограф“. Журналистически разследвания разкриха, че за официалното откриване на Българския павилион във Венеция бяха командировани и пиарите на културния министър Банов – Иванка Бедрова и Жулиде Хамзова, които имаха честта да летят до Италия с невиждано скъпи самолетни билети и да нощуват в най-елитни хотели, което де факто е скандално разхищение на публични средства. Смайващата сума от няколко десетки хиляди лева, изхарчена за командироването на внушителна делегация чиновници от Министерство на културата на Биеналето във Венеция, е невероятно по безочие и наглост пилеене на парите на данъкоплатците, то буди съмнения за злоупотреба със служебно положение, смятат в сдружение „Зограф“ и очакват виновните висши длъжностни лица, парафирали въпросните командировъчни до Венеция, да подадат оставки.

Pin It on Pinterest