Общество

Ще бъде ли сглобявана LADA 4×4 в Германия?

Група ентусиасти измислиха как да върнат на европейския пазар LADA 4×4, чиито доставки бяха спрени това лято.

Както съобщава списание „Автоброкер“, европейците възнамеряват да организират сглобяването на малка серия от руските коли в Германия.

За идеята да се пусне модел в чужбина разказа журналистът Юрий Постников, известен с проекта Partisan Motors. Според него групата на дизайнерите и инженерите „вече има всички необходими изследвания и споразумения с участници на пазара и властите относно създаването на малкосерийно производство в град Магдебург“. Те организират сглобяването на колата с три врати, пише motor.ru.

В мощностите на предприятието в Магдебург могат да организират и производството на високопроходими автомобили, базирани на LADA 4×4, но с различна каросерия, и автомобили за рали рейдове и любителски офроуд турнири.

Освен Постников, в проекта ще участват главният дизайнер на проекта ВАЗ-2110 Владимир Ярцев, който в момента ръководи собствено дизайнерско бюро в Европа, инженерът и създател на няколко проекта в сферата на електро-автомобилния и водния транспорт Владимир Петров, инженерът и ръководител проект за производство на дизелови LADA 4×4 в подмосковския Чехов Александър Романов и други.

Фактът, че „АвтоВАЗ“ напуска европейския пазар и прекратява доставките на LADA 4×4 и други модели, бе официално обявен в началото на лятото. Последва и реакцията на чуждестранните фенове на руските SUV. Първо, малтиецът Освалд Галеа създаде петиция с искане връщането на 4х4 в Европа. Тогава шефът на немската компания Lada Deutschland Дитер Трзаска организира подписка със същото искане. Документът беше адресиран не само до „АвтоВАЗ“, но и до алианса Renault-Nissan-Mitsubishi, в който влизат руският автомобилен производител, министерството на икономическото развитие и посолството на Русия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest