Стартира петият европейски конкурс за иновативна политика

Жури от 1 000 европейски граждани ще изберат най-новаторските политически проекти за годината

От днес е отворено кандидатстването за наградите “Иновации в политиката“. В тазгодишното пето издание на конкурса политици от цял свят са поканени да представят своите най-забележителни политически проекти. Те ще бъдат разпределени в 9 категории и оценени от специално жури, съставено от 1000 европейски граждани.

Конкурсът за наградите “Иновации в политиката“ се провежда от 2017 г. и дава възможност на изявени политици да представят най-добрите и изпитани проекти в политиката, с цел да се насърчи обменът на идеи в цяла Европа с оглед насърчаване на трансграничното развитие на иновативните политики. Гражданите могат да номинират новаторски политически проекти или самите политиците могат да представят свои собствени до 1 юли 2021 г. Проектите ще бъдат оценявани от международно жури, в което може да се включи всеки европейски гражданин, навършил 16 години. Срокът за кандидатстване е до 20 август 2021 г.

До момента над 4000 европейски граждани са били част от журито в наградите “Иновации в политиката“. Те са оценили над 1600 политически проекта и са избрали общо 33 победители в различните категории на конкурса въз основа на критериите за иновации, участие и устойчивост. До момента българските финалисти в конкурса са били 20, като през 2019г. един от победителите е българската община Рила с проект за безплатни екскурзоводи за хора с увреждания, които искат да обиколят туристическите маршрути.

На фона на пандемията от коронавируса през 2020 г. в наградите „Иновации в политиката“ беше включена нова категория „Стратегии за COVID-19“, която ще остане актуална и през тазгодишното издание на конкурса.

Рядко сме виждали година, пълна с политически иновации като тази, която току-що приключи. И натискът за промяна е също толкова силен, както винаги., коментира Едуард Щрасер, главен изпълнителен директор и съосновател на Института за иновации в политиката. „Представяйки наградите„Иновации в политиката“, ние открояваме най-перспективните европейски политици и правим тяхното ноу-хау достъпно през партийните линии и националните граници. Това означава, че можем да се справим по-бързо с ключови проблеми вследствие на COVID-19– като създаване на нови работни места, укрепване на икономиката и подобряване на здравната система. “

Останалите осем категории на наградите „Иновации в политиката“ са: „Общност“, „Демокрация“, „Дигитализация“, „Екология“, „Икономика“, „Образование“, „Човешки права“ и „Качество на живот“. Финалистите във всяка от деветте категории ще бъдат публикувани на уебсайта на наградите в края на септември 2021г. и всеки от тях ще бъде поканен на специална конференция „Политика, кафе и торта“ през декември, която ще бъде последвана от гала събитие за обявяване на победителите. Форматът ще бъде съобразен с актуалната COVID-19 ситуация.

Повече за инициативата можете да научите тук: https://innovationinpolitics.eu/awards

Pin It on Pinterest