Общество

Стартира партньорство между НДК и Националната музикална академия

Концертен цикъл „Клавирни творби на български композитори“ на 19 май и Концерт на млади преподаватели от Национална музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ на 20 май дават началото на серия съвместни проекти между Националния дворец на културата и  Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”.

Събитията са част от тържествените чествания по случай 40 години НДК и 100-годишнината на Академията. През цялата година двете институции ще си партнират в организирането и провеждането на редица събития.

Двата предстоящи концерта ще се проведат в зала 9 от 19:00 часа, а входът за тях е свободен срещу покана, която може да получите на касите на Билетен център – НДК. Местата са ограничени при спазване на противоепидемичните мерки.

„Във времена, изпълнени с предизвикателства пред културните и образователни институции в резултат на ковид-пандемията, нуждата от подаване на ръка по различни проекти е логична и очаквана от артистите и публиката. НДК и Националната музикална академия са институции със сериозни традиции, които имат обща мисия – да бъдат платформа за изява на млади музикални творци и да развиват музикалната сцена в България”, казва председателят на Съвета на директорите на НДК – Борислав Велков.

На 19 май ще имате възможност да се насладете на клавирните произведения на известни български композитори, сред които Панчо Владигеров, Веселин Стоянов, Марин Големинов, Панайот Пипков, Любомир Пипков, Александър Танев, Красимир Тасков, Румен Бояджиев. Творбите ще бъдат изпълнени от възпитаници на Националната музикална академия с участието на ученици от НМУ „Любомир Пипков“ – София; НУИ „Панайот Пипков“ – Плевен и НУИ „Проф. Веселин Соянов“ – Русе.

Концертът на 20 май ще предложи изпълнения на млади преподаватели от НМА „Проф. Панчо Владигеров“, сред които Виктор Райчев – Дует на Камелия и Маестрото и „Песен за Родината” от „Младостта на маестрото” – Нона Кръстникова – сопран, Марчо Апостолов – тенор, акомпанира Мира Искърова; П. И. Чайковски/М. Плетньов – 2 пиеси от концертна сюита „Спящата красавица” – 1.Пролог, 10. Adagio – Виктория Василенко – пиано; С. Рахманинов – „Вокализ“, М. Ростропович – „Хумореска“ – Атанас Кръстев – виолончело, акомпанира Виктория Василенко. 

„За НМА „Проф. Панчо Владигеров“ е изключително важно да види реализацията на своите възпитаници на високите музикални сцени, каквито са сцените на НДК. Това партньорство е доказателство, че и в трудни времена, двете национални институции мислят за бъдещето на музикалните дарования на България. Благодаря, че приехте подадената от нас ръка и първите два концерта от това партньорство са вече факт“ – сподели проф. д-р Сава Димитров, ректор на НМА.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest