Старо руско зимно ястие: пряженина с овесени палачинки
Какво да похапнете, когато коледните печени гъски и пуйки вече са погълнати, но все още търсите топлото и домашно ястие?
Опитайте пряженина, отдавна забравено празнично руско ястие.
Моите италиански роднини и приятели често ме питат за основното руско зимно празнично ястие. Печената гъска изниква на първо място в съзнанието ми, разбира се. След като внимателно проучих този въпрос, се оказа, че в Русия има много забравени ястия. Пряженината ме впечатли най-много.
Името „Пряженина“ произлиза от старата църковнославянска дума, „пряжит“ (пържа). Всъщност пърженето в голямо количество разтопена мас се счита за доста старо. Някои изследователи твърдят, че това средство за готвене е било често срещано през XV век. Въпреки че е било много популярно в Русия, Беларус и Полша по Коледа (празнува се през януари по православните традиции), сега е почти забравено.
Пряженина е хранително топло зимно ястие, яхния от свински ребра и домашни колбаси в плътен сос. Някога се е готвило в чугунен съд в тухлена печка.
Пряженината традиционно се предлага с овесени палачинки – още една задължителна част от зимната празнична трапеза. И двете ястия се сервират отделно. Палачинките трябва да се накиснат в гъстия сос на основата на брашно. Пресният чесън и копър допълват рецептата със специални аромати и обогатяват ястието с витамини.
Съставки:
Юлия Мулино
За пряженина:
- Свински ребра – 700 гр.
- Пушена наденица – 500 гр.
- Бекон – 50 гр.
- Брашно – 1 с.л.
- Вода – 380 мл
- Лук – 1 бр.
- Чесън – 2 скилидки
- Сол
- Черен пипер
- Дафинов лист
За палачинки с овесени ядки (7 бр.):
- Овесено брашно – 130 гр.
- Мляко – 375 мл
- Яйца – 2 бр.
- Олио (слънчогледово) – 2 с.л.
- Захар – 2 с.л.
- Сол – ½ ч.л.
- Бакпулвер – ½ ч.л.
Приготвяне на пряженина:
Юлия Мулино
Нарежете бекона и разтопете в дълбок тиган с дебело дъно, докато се разтопи цялата мазнина.Юлия Мулино
Нарежете ребрата.Юлия Мулино
Запържете ребрата в мазнината, докато се образува хрупкава коричка. След това извадете от тигана.Юлия Мулино
Запържете колбасите в същия тиган. След това също отстранете.Юлия Мулино
Нарежете лука и чесъна и запържете в тигана до омекване и златисто; добавете лъжица брашно.Юлия Мулино
Налейте вода и разбъркайте соса, за да предотвратите залепването на брашното. Задушете 5 минути.Юлия Мулино
Поставете пържените ребра и наденицата в соса; добавете дафинов лист, сол, черен пипер и печете във фурната за един час при 180 С.Юлия Мулино
Извадете от фурната, поръсете със ситно нарязан пресен чесън и оставете да престои 10 минути със затворен капак.Юлия Мулино
Сервирайте пряженината гореща с овесени палачинки. Ребрата и колбасите могат да се предлагат със сос или в отделна чаша. Пресните билки обогатяват вкуса.Юлия Мулино
Насладете се!
Приготвяне на палачинките:Юлия Мулино
Смесете яйца, сол и захар в дълбока купа.Юлия Мулино
Добавете топло мляко. Пресейте брашното с бакпулвера и разбъркайте добре тестото.Юлия Мулино
Добавете масло и оставете тестото да престои около 30 минути. Ще стане по-плътно.Юлия Мулино
Изпечете палачинките на горещ плосък тиган, обръщайте внимателно.
Приятного аппетита!
автор: ЮЛИЯ МУЛИНО