Старо руско зимно ястие: пряженина с овесени палачинки

Какво да похапнете, когато коледните печени гъски и пуйки вече са погълнати, но все още търсите топлото и домашно ястие?

Опитайте пряженина, отдавна забравено празнично руско ястие.

Моите италиански роднини и приятели често ме питат за основното руско зимно празнично ястие. Печената гъска изниква на първо място в съзнанието ми, разбира се. След като внимателно проучих този въпрос, се оказа, че в Русия има много забравени ястия. Пряженината ме впечатли най-много.

Името „Пряженина“ произлиза от старата църковнославянска дума, „пряжит“ (пържа). Всъщност пърженето в голямо количество разтопена мас се счита за доста старо. Някои изследователи твърдят, че това средство за готвене е било често срещано през XV век. Въпреки че е било много популярно в Русия, Беларус и Полша по Коледа (празнува се през януари по православните традиции), сега е почти забравено.

Пряженина е хранително топло зимно ястие, яхния от свински ребра и домашни колбаси в плътен сос. Някога се е готвило в чугунен съд в тухлена печка.

Пряженината традиционно се предлага с овесени палачинки – още една задължителна част от зимната празнична трапеза. И двете ястия се сервират отделно. Палачинките трябва да се накиснат в гъстия сос на основата на брашно. Пресният чесън и копър допълват рецептата със специални аромати и обогатяват ястието с витамини.

Съставки:

Юлия Мулино

За пряженина:

  • Свински ребра – 700 гр.
  • Пушена наденица – 500 гр.
  • Бекон – 50 гр.
  • Брашно – 1 с.л.
  • Вода – 380 мл
  • Лук – 1 бр.
  • Чесън – 2 скилидки
  • Сол
  • Черен пипер
  • Дафинов лист

За палачинки с овесени ядки (7 бр.):

  • Овесено брашно – 130 гр.
  • Мляко – 375 мл
  • Яйца – 2 бр.
  • Олио (слънчогледово) – 2 с.л.
  • Захар – 2 с.л.
  • Сол – ½ ч.л.
  • Бакпулвер – ½ ч.л.

Приготвяне на пряженина:

Юлия Мулино

Нарежете бекона и разтопете в дълбок тиган с дебело дъно, докато се разтопи цялата мазнина.Юлия Мулино

Нарежете ребрата.Юлия Мулино

Запържете ребрата в мазнината, докато се образува хрупкава коричка. След това извадете от тигана.Юлия Мулино

Запържете колбасите в същия тиган. След това също отстранете.Юлия Мулино

Нарежете лука и чесъна и запържете в тигана до омекване и златисто; добавете лъжица брашно.Юлия Мулино

Налейте вода и разбъркайте соса, за да предотвратите залепването на брашното. Задушете 5 минути.Юлия Мулино

Поставете пържените ребра и наденицата в соса; добавете дафинов лист, сол, черен пипер и печете във фурната за един час при 180 С.Юлия Мулино

Извадете от фурната, поръсете със ситно нарязан пресен чесън и оставете да престои 10 минути със затворен капак.Юлия Мулино

Сервирайте пряженината гореща с овесени палачинки. Ребрата и колбасите могат да се предлагат със сос или в отделна чаша. Пресните билки обогатяват вкуса.Юлия Мулино

Насладете се!

Приготвяне на палачинките:Юлия Мулино

Смесете яйца, сол и захар в дълбока купа.Юлия Мулино

Добавете топло мляко. Пресейте брашното с бакпулвера и разбъркайте добре тестото.Юлия Мулино

Добавете масло и оставете тестото да престои около 30 минути. Ще стане по-плътно.Юлия Мулино

Изпечете палачинките на горещ плосък тиган, обръщайте внимателно.

Приятного аппетита!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

Pin It on Pinterest