Стари руски традиции в пастата: супа с гъби и нудли

Искате ли да знаете как се е сервирала пастата преди 200 години в Русия?

Тогава опеределено трябва да пробвате тази супа с гъби и нудли.

Тази рецепта идва от небезизвестната готварска книга на Елена Молоховец. Въпреки че има 200-годишна история, рецептата се оказва невероятно модерна по отношение на поднасянето си. Поне в моята интерпретация прилича на рамен. Изглеждаше много обикновена, но всичко се промени в момента, в който започнах да я приготвям.

Всъщност това е супа с гъби и домашна паста (на руски лапша). Тъй като я сметнах за твърде простичка, реших сама да си направя нудлите, за да бъде ястието по-автентично. В крайна сметка не съжалих дори за секунда!

Докато разглеждах краткото ѝ описание осъзнах, че това не е ястие, което се приготвя в един единствен съд. Не беше много ясно обяснено как се сервира, затова импровизирах. Трябва да направите зеленчуков бульон за нудлите, да сварите картофите отделно, да кипнете сушените гъби и да добавите съставките към нудлите накрая. Влюбих се в тази рецепта заради процеса на сервиране. Всички съставки формират балансирана симфония от вкусове и текстури.

Следвах рецептата внимателно, но направих и известни промени. Реших, че свежите гъби също ще са подходящи. Запържих ги с праз лук в масло и ги добавих в ястието, заедно със сушените. Добре е да използвате сезонни гъби като пачи крак и печурки.

Още нещо, което искам да отбележа е, че в Русия традиционна супата от нудли обикновено се прави с пилешки бульон. Сготвих тази рецепта и в двата варианта – вегетариански и с пиле. И двата са невероятни, но аз лично предпочитам този с пилето, защото има по-богат вкус.

Опитайте се да направите автентична руска супа с нудли и гъби.

Съставки:

За нудлите:

  • Брашно – 200 г
  • Яйца – 2 бр.
  • Сол – 1/2 ч.ч

За супата:Юлия Мулино

  • Морков – 1 бр.
  • Лук -2 бр.
  • Целина – 2 стръка
  • Праз лук – 1 бр.
  • Картофи – 4 бр.
  • Сушени печурки – 1/5 чаша
  • Гъби (пресен пачи крак или печурки) – 300 г
  • Магданоз
  • Дафинов лист – 3 листенца
  • Копър
  • Черен пипер
  • Масло – 30 г
  • Сол
  • Цялото пиле (за невегетарианския вариант)

Начин на приготвяне:

За нудлите изсипете брашното, яйцата и солта в купа и месете около 15 минути.Юлия Мулино

Покрийте тестото с фолио и оставете да почине 30 минути.Юлия Мулино

Разделете тестото на 4 части.Юлия Мулино

Разточете 4 тънки листа – трябва да бъдат леко прозрачни. Оставете ги на плота да се изсушат за около 15-20 минути. Уверете се, че са сухи, но все пак еластични. Това няма да им позволи да залепнат един за друг.Юлия Мулино

Сгънете всеки лист в триъгълник.Юлия Мулино

Разрежете тестото на тънки ивички (около 3 мм).Юлия Мулино

Разстелете ги в поднос и оставете да се изсушат.Юлия Мулино

Ако ще приготвяте вегетарианската версия, по-добре започнете с бульона, като сложите морковите, лука, целината и дафиновия лист във вода. Оставете да ври 30 минути.Юлия Мулино

Ако обаче ще правите пилешкия бульон, тогава трябва да го варите 2 часа.Юлия Мулино

Махнете зеленчуците (и пилето) от бульона.Юлия Мулино

Нарежете картофите и ги сварете в подсолена вода. Аз добавих и дафинов лист, лук и черен пипер, за да придам на картофите повече вкус.Юлия Мулино

Сварете сушените печурки с дафинов лист, сол и пипер за около час. Извадете гъбите и ги нарежете.Юлия Мулино

Нарежете свежите гъби и праз лука и ги изпържете до позлатяване. Нарежете целината и магданоза.Юлия Мулино

Кипнете зеленчуковия бульон и сложете нудлите, които ще са готови за няколко минути. Сложете ги в дълбока чиния.Юлия Мулино

Добавете картофите, нарязаните сушени гъби, пържените пресни гъби и праз лук, нарязаните целина и магданоз и малко масло и черен пипер.Юлия Мулино

Изсипете бульона от гъбите в купата.Юлия Мулино

Насладете се!Юлия Мулино

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest