Стари, но опасни: The National Interest оцени руските бомбардировачи-ракетоносци

Американското списание The National Interest състави списък на руските бомбардировачи-ракетоносци.

Всички те са разработени в СССР, но остават страховити противници и до днес благодарение на модернизациите си и съвременното си въоръжение.

Списъкът започва с бомбардировачa с далечен обсегТу-95. Той е разработен през 1950-те години. Двигателят му е невероятно мощен, но шумен. Този самолет не може да бъде определен като незабележим, но има друго преимущество – Ту-95 е способен да носи огромен полезен товар. Модернизацията му удължи срока му на служба до 2040-та година, пише „Российская газета“.

Следващ е свръхзвуковият ракетоносец Ту-22М. За този самолет е използвана конструкция с крило с изменяема стреловидност, която обезпечава добрата управляемост дори при много високи скорости. Ту-22М носи добър бомбен товар и може да лети с максимална скорост от 1,88 Маха. В опашката му има двуцевно 23-мм оръдие с дистанционно управление.

Американското списание нарече „истински звяр“ свръхзвуковия стратегически бомбардировач-ракетоносец Ту-160, известен също като „Белия лебед“, който държи няколко световни рекорда. Това е най-тежкият бомбардировач. Ту-160 може да пренася на борда си до 40 т полезен товар, да използва високоточни крилати ракети с ядрени бойни глави и бързо да набира скорост, която достига до 2,2 Маха.

Авторът на статията прави извод, че много руски бомбардировачи-ракетоносци са стара техника, разрботена още в Съветския съюз. Тези самолети обаче и досега са невероятно опасни за противника.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest