Срещата на европейската младеж през 2020 г. позволява на младежите да окажат влияние върху европейската политика

Онлайн срещата на европейската младеж (EYE) успя да събере младежите с високопоставени политици, експерти и инфлуенсъри, за да обсъдят ролята на ЕС в контекста на кризата с COVID-19.
Започва последната седмица от „EYE онлайн“, след отлагането на EYE2020 поради пандемията, в която млади хора от цяла Европа и извън нея ще имат възможността да се запознаят виртуално и да обменят мнения с експерти, законодатели, активисти и инфлуенсъри. Събитието ще отговори на въпроси на младите хора, свързани с ролята на ЕС в контекста на кризата с COVID-19, като част от кампанията #ЕвропаСрещуCovid19.
През цялата седмица участниците ще имат възможността да дебатират с високопоставени оратори, като например председателя на ЕП Давид Сасоли, заместник-председателите на ЕП Катарина Барли и Отмар Карас, председателя на ЕЦБ Кристин Лагард както и редица еврокомисари и евродепутати.
Председателят Давид Сасоли, който ще закрие събитието в петък, 29 май, сподели: „Стремим се да откриваме възможности дори в трудните моменти. „EYE онлайн“ извежда европейското младежко събитие на следващо ниво, като позволява на още повече млади хора от Европа и извън нея да участват в демократичния дебат и да изразят своите идеи за бъдещето на Европа. Така EYE става още по-достъпно и приобщаващо за всички“.
Програмата на „EYE онлайн“ стартира на 7 април, след като стана ясно, че събитието, което се провежда на всеки две години в Страсбург, не може да се проведе тази година поради пандемията от коронавируса. Последната седмица от събитието (понеделник 25-и до петък 29-и) включва няколко интерактивни сесии: дебат с ключови европейски законодатели, сесии относно това какво представлява работата на един евродепутат или устен преводач и няколко дискусионни групи на различни теми.
Председателят Д. Сасоли ще участва в закриването на събитието, озаглавено „В обувките на председателя на ЕП “, за да представи ежедневната си работа, най-вече в тези предизвикателни времена, както и отговора на Парламента във връзка с COVID-19 и пътя напред след настоящата криза.
Заместник-председателите на ЕП отговарящи за комуникациите, Катарина Барли и Отмар Карас, ще открият финалната седмица в понеделник и ще отговорят на въпроси от участниците, свързани с работата на ЕС във връзка с кризата.
Председателят на Европейската централна банка, Кристин Лагард, е сред няколкото гостуващи оратори. Тя ще обсъди отговора на пандемията, наблягайки на нейното въздействие над хората, предприятията и банките.
Участниците също така ще могат да споделят мнения за това как младите хора могат да влияят в оформянето на политики след COVID-19, без да напускат дома си. Други сесии обхващат въздействието на COVID-19 върху младежката мобилност, по-специално програмите „Еразъм+“ и „Европейски корпус за солидарност“, пазара на труда, неравенствата в здравеопазването, както и извънредното положение по отношение на климата.
Пълната програма и повече информация относно „EYE онлайн“
Онлайн изданието на EYE има за цел да отговори на очакванията на повече от 13 000 младежи, които се бяха регистрирани за участието в срещата през май месец, като същевременно позволява участието и на по-широка публика. Към момента, дейностите от събитието са имали повече от 500 000 гледания онлайн. Събитието се предава пряко във Фейсбук страницата на EYE.
 

Pin It on Pinterest