Общество

Среща на Посланичката Дзара с министъра на културата Кръстев

На 27 юли 2023 г. Посланичката на Италия в София, Н. Пр. Джузепина Дзара, се срещна с българския министър на културата Кръстю Кръстев, за да разгледа аспектите на сътрудничеството между двете страни и перспективите за развитие на отличните двустранни отношения в областта на културата, университетското обучение и образованието.

По време на разговора Посланичката и министърът припомниха интензивното сътрудничество между двете страни във всички сектори и се спряха по-специално на това колко е важно да се увеличи допълнително обмена в секторите на археологическото обучение и опазването на културното наследство с оглед на големия опит на Италия в сектора на реставрацията и реновирането на защитени сгради, част от културното наследство. В този контекст от голямо значение може да бъде развитието на двустранното сътрудничество за обмен и съпоставяне на институционални модели и най-добри практики за опазване и подобряване на културното наследство. Следователно бяха разгледани предизвикателствата, пред които е изправена България за опазването на стария град Несебър, обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Посланичката Дзара подчерта и възможността за актуализиране на съществуващия двустранен протокол за културно сътрудничество между двете страни в светлината на развитието на двустранното сътрудничество и появата на нови интересни възможности. Накрая тя изложи на министъра основните културни инициативи, които Посолството и Италианският културен институт са планирали за втората половина на 2023 г., както и някои важни събития за 2024 г.

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest