Общество

Среща на хърватски и български предприемачи в София – представяне на хърватски земеделски и хранителни продукти

Икономическият отдел на Посолството на Република Хърватия в Република България организира на 14 април 2025 г. в Централния военен клуб в София представяне на традиционни хърватски земеделски и хранителни продукти, защитени с европейски означения от схемите за качество на ЕС за земеделски и хранителни продукти: защитени наименования за произход (ЗНП), защитени географски указания (ЗГУ) и храни с традиционно специфичен характер (ХТСХ).

ЕС е създал единна система за защита и популяризиране на традиционни земеделски и хранителни продукти чрез система за защита на техните наименования и условията, при които защитените наименования могат да бъдат използвани, с цел запазване на специфичността и традиционния характер на такива продукти.

Съответната правна рамка позволява защита на наименованията на традиционни земеделски и хранителни продукти, чието качество и специфични характеристики се дължат на влиянието на човешки или природни фактори, уникални за определена географска област, или са произведени по традиционни рецепти или методи на производство. Такива продукти са обозначени със символи на ЕС, които предоставят на потребителя информация за покупката на оригинален продукт с известен произход.

Събитието започна с кратко въведение от г-жа Саня Губерина от името на Посолството на Република Хърватия в София като организатор, след което срещата беше приветствана и получи голяма подкрепа от председателя на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов. В своята реч той изрази мнение, че защитените със знак за произход и географско указание хърватски земеделски и хранителни продукти могат да се доставят в България на по-изгодни цени, предвид ниските транспортни разходи между двете страни поради географската близост. Той изрази готовността на БТПП да помогне за намирането на партньори в България за присъстващите хърватски компании.

Хърватските продукти, които бяха представени от своите производители, са:

  1. барански кулен (производител Беле)
  2. истрийски пършут (производител Писиниум)
  3. корчулански зехтин (Асоциация на производителите на маслини Вела Лука)
  4. шолтански зехтин (Асоциация на производителите на маслини от остров Шолта „Златна Шолтанка“)
  5. истрийски зехтин (Семейно земеделско стопанство Сакач)
  6. лумблия (Семейно земеделско стопанство Ранко Сурян, Корчула)

Целта на срещата е представяне на висококачествени хърватски хранителни продукти на българския пазар и установяване на нови бизнес връзки между хърватските и българските предприемачи.

След представянето на хърватските продукти, участниците имаха възможност за директна комуникация, дегустация на продуктите и организиране на B2B срещи.

За допълнителна информация можете да посетите официалната страница на Българската търговско-индустриална камара: https://www.bcci.bg/news/20906

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest