Сравниха автомата АН-94 „Абакан“ с АК-74

По повод 70-годишнината от рождението на ижевския конструктор Генадий Никонов порталът „Калашников Медия“ пусна видео, в което неговият АН-94 „Абакан“ е сравнен с АК-74.

Всеки от автоматите има своите силни и слаби страни и резултатите са нееднозначни.

Водещият изпитанието специалист на „Калашников“, многократен шампион на Русия по практическа стрелба Георги Губич, призна, че за първи път държи в ръцете си „Абакан“. Първо, машините бяха разглобени, за да се оцени конструкцията: сложността и на двете се оказа приблизително еднаква, но „Абакан“ не можеше да се сглоби без патрон или дорник, АК-74 е много по-лесен за сглобяване.

Тогава спортистът-стрелец реши да провери дали АН-94 наистина има проблеми с премахването на задържането при стрелба. В режим на отсечка по два патрона засядат и се задръстват, АК-74 няма такива проблеми, пише „Российская газета“.

При спортна стрелба с опора резултатите на „Абакан“ се оказаха забележимо по-лоши от тези на АК-74: мерникът на първия се отклони и картечницата започна да бие настрани. Георги Губич предположи, че АН-94 има най-добрата точност на огъня от нестабилна позиция. В действителност при кратка непрекъсната стрелба от тази позиция, оръжието се показа в добра светлина благодарение на натрупването на импулс от отката.

„Автоматът на Никонов е едно от най-интересните изобретения на съветската оръжейна школа“, обобщи Георги Губич. „Имайки предвид какви трудности има с конструкцията, колко е трудно да се отстранят задръжките, не знам дали има толкова предимства, колкото недостатъци. Като практичен стрелец ми е много интересно да го опозная“.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest