Сръбската армия се сдобива с противотанкови комплекси „Корнет“

Сръбските въоръжени сили планират да получат руските противотанкови ракетни комплекси „Корнет“.

Това съобщи президентът на Сърбия Александър Вучич миналата сряда по време на инспекция на оръжия и военна техника на изложение за Деня на сръбското единство, свобода и национален флаг, предаде Tango Six.

Интересно е, че съвсем неотдавна медиите в страната писаха за възможността за доставка на израелски противотанкови ракетни комплекси (ПТРК) Spike LR2. Този път за тях обаче въобще не се споменава, пише „Российская газета“.

Най-разпространените в сръбската армия управляеми средства за борба с бронетехника в момента са различни версии на ПТУР „Малютка“, които, въпреки че са преминали модернизация, по повечето си характеристики отстъпват на чуждестранните модели.

Що се касае до „Корнет“ – те са едни от най-търсените системи в своя клас на международния оръжеен пазар.

Сега са създадени повече модификации с тандемни бойни части, способни да пробиват до 1100-1300 мм броня с динамична защита или до 3500-мм железобетон на разстояние от 5000 до 10 000 метра. При това е възможно използване на автоматични устройства, съпровождащи целите.

Освен кумулативните варианти има и фугасни, осколочно-фугасни и термобарични. С тяхна помощ може да се разрушават всякакви полеви укрепления, да се поразява жива сила, както и да се свалят летателни апарати: самолети, вертолети и дронове.

Пусковите установки могат да се инсталират на различна техника, включително бронеавтомобили, бронетранспортьори и бойни машини на пехотата.

Експeртите смятат, че сдобиването с тези руски комплекси значително повишава отбранителните възможности на сръбските сухопътни войски.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest