Общество

Sohu: Експерти обясниха бойното дълголетие на руския изтребител МиГ-31

Приет на въоръжение през 1981 г., МиГ-31 и до днес си остава един от най-страховитите и известни самолети на руските военновъздушни сили.

След модернизацията прехващачът придобива способността да носи хиперзвукови оръжия и да се бори с най-съвременните въздушни, наземни и морски цели.

Както пише китайското издание Sohu, новата версия на МиГ-31 е оборудвана с нов двигател Д-30Ф6М, модерна авионика с цифрово управление на полета, „стъклена кабина“ – многофункционални LCD дисплеи. В същото време тежкият прехващач има обсег на действие над 3000 км, максимална скорост 2,83 Маха и излетна маса от 46,2 тона.

Струва си да се отбележи и че специално за МиГ-31 са модифицирани някои оръжия. Ракетата Р-33 е усъвършенствана и благодарение на новата система за насочване може успешно да поразява въздушни цели на разстояние 300 км. Р-37 е друга ракета „въздух-въздух“ за МиГ-31, която може да се похвали с обсег на действие 400 км. Основните ѝ цели са самолети за далечно радиолокационно откриване и управление, въздушни танкери, въздушни командни пунктове и тежки бомбардировачи.

Въпреки че МиГ-31 е проектиран като прехващач, през 2018 г. някои от тези самолети бяха въоръжени с хиперзвукови ракети „Кинжал“, които имат обсег на действие над 2000 км. В съчетание с МиГ-31 те дават възможност да се нанасят невъзможни за улавяне въздушни удари по вражески кораби на разстояние до 3500 км.

„Именно МиГ-31 все още е „тайнственият убиец“, чието издигане във въздуха във всеки един момент ужасява врага“, се казва в публикацията на китайското издание, преведена от ИноСМИ.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest