Общество

Soha: Руските системи за радиоелектронна борба са възпрепятствали комуникацията между терористите

Руските комплекси за радиоелектронна борба са се доказали в операции на правоохранителните органи в Казахстан.

Комплексите за електронна борба „Леер-3“ и дронът „Орлан-10“ оставиха терористични групировки без GSM клетъчни комуникации.

Както съобщава изданието Soha, комплексите РБ-341В „Леер-3“ и безпилотните летателни апарати „Орлан“ са забелязани в силите за сигурност в Алмати и Нур Султан. Системите за РЕБ позволиха да се идентифицират местата, където са концентрирани групи от терористи, както и да се нарушат комуникациите и координацията на екстремистките отряди, пише „Российская газета“.

Изданието също така отбелязва, че за първи път комплексът РБ-341В „Леер-3“ бе показан на широката публика през 2015 г. на изложението „Ден на иновациите на Южния военен окръг“.

Трябва да се отбележи, че „Леер-3“ представлява цял технологичен комплекс с машина за управление на базата на „КамАЗ-5350“. Освен комуникационно оборудване има и катапулт за изстрелване на дронове „Орлан-10“. Дронът, който има излетно тегло 18 кг и размах на крилете над 3 м, може в зависимост от модификацията да ускорява от 70 до 130 км/час. За нуджите на радиоелектронната война дронът може да издигне в небето полезен товар с тегло 2,5 килограма.

„Леер-3“ е предназначен за радиозаглушаване на GSM клетъчни комуникационни терминали на базата на имитация на „фалшиви“ базови станции с най-висок приоритет и най-висока мощност на излъчване. Радиусът на зоната за блокиране на клетъчната комуникация е около 6 км, а обхватът на полета на дрона-носител е 200 километра.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest