Общество

„Смешарики“ на 20 години: 5 причини да гледате култовия анимационен сериал

Това лято един от най-популярните руски анимационни сериали има юбилей.

Днес приключенията на кръглите животни от Долината на маргаритките се гледат на почти всички континенти – от САЩ до Китай (общо повече от 90 страни). Заедно с китайски аниматори дори е заснет спин-оф „Панда и Крош“.

  1. В този анимационен сериал няма насилие. Нито даже злодеи!

Анимационно студио „Петербург“

Без зловещи магьосници или хищници, които ловуват тревопасна плячка. В основата на сюжета на всяка серия са отношенията на главните герои, които изследват света около себе си с неизчерпаемо любопитство, опитват се да се разбират помежду си и се борят само с вътрешните си демони.

Още по-рядко за детските анимационни сериали, в „Смешарики“ няма основен убиец на забавлението – фронтална дидактика.

Общо 9 герои от заек до лос живеят в Долината на маргаритките. Авторите генерално се отказват от „традиционните“ котки, мишки и кучета за анимация – те търсят по-интересни животинки, главно от Централна Русия. Само като някаква екзотика добавият пингвин.

Всички герои са почти идеално кръгли. Художниците специално измислят такъв дизайн на персонажите, така че детето да може да ги възпроизведе.

  1. Всяка серия е философска притча. Но задължително е смешна

Анимационно студио „Петербург“

„Смешарики“ е специално заснет „за подрастващите“. Основната им аудитория, разбира се, са децата в предучилищна възраст. Сериалът обаче е интересен за гледане както за тийнейджъри, така и за възрастни, а много серии печелят само от повторно гледане.

Динамичният сюжет в различни жанрове – от уестърни и мюзикъли до научна фантастика и детски трилъри, ненатрапчиво повдига вечните въпроси: как да живеем в обществото, как да бъдем щастливи, какъв е смисълът на живота в крайна сметка. И всичко това за 6 минути! Това, което едно дете не разбира на 5 години, ще го преосмисли, когато порасне.

Константата на всички сериали е, разбира се, хуморът. На руски името на сериала се състои от смесица от две думи: „смешно“ и „топка“. И това е много вярно заглавие: смешариките са наистина кръгли и смешни.

  1. Тук има много препратки към сериозното кино – от „Психо“ на Хичкок до „Сталкер“ на Тарковски

Анимационно студио „Петербург“

Авторите не си отказват удоволствието да оставят загадките за себе си. Особено много са препратките към руската класика – в диапазона от култовата комедия на Елдар Рязанов „Пази се от автомобила!“ към световноизвестната пиеса „Вишнева градина“ от Антон Чехов.

Има дори цяла серия-римейк на анимационния филм „Таралеж в мъглата“ на Юрий Норщайн, но, както обикновено, много необичаен: таралеж живее в Долината на маргаритките; веднъж той участва в научно-фантастичен филм, но снимките излизат извън контрол – всичко е обвито в изкуствен дим и героят не пропуска възможността да се разхожда и да философства в мъглата.

„Смешарики“ пращат поздрави на световната класика. Цитират „Форест Гъмп“ (веднъж директно викат на агнето: „Бягай, Бараш, бягай!“). Те директно възпроизвеждат сцената с душа от „Психо“ и сцената с листенца от роза от „Американска красота“ (и в двете сцени прасето е главният герой). А в един епизод, озаглавен демонстративно „Смисълът на живота“, смесват „Мъртвец“ на Джим Джармуш и „Сталкер“ на Тарковски.

  1. „Смешарики“ събуждат въображението. Феновете никога не се уморяват да измислят фен теории

Анимационно студио „Петербург“

В „Смешарики“ няма основна линия – можете да ги гледате от всяка серия и във всякакъв ред. Въпреки това, дребнавите зрители се стремят по някакъв начин да комбинират всички приключения в един сюжет, опитват се да изкопаят неочевидни мотиви или да възстановят подробно „истинската“ биография на героя.

Например, има зрители, които са сигурни, че местната мечка е бивш военен, а подозрението му се обяснява с посттравматично стресово разстройство.

Най-дивата теория доказва, че „Смешарики“ съществуват в мултивселена, подобна на Вселената на Марвел. Сериалът променя формата си повече от веднъж – започва като 2D, след това придобива трето измерение, след което се връща към 2D. И има версия, че това са паралелни вселени, които умират с края на сезона – всичко е като в „Отмъстителите: Краят“.

Между другото, теориите на конспирацията също са тема на „Смешарики“ – в един епизод заекът измисля всеобщ заговор.

  1. Интересен свят, който не те пуска за дълго време

Анимационно студио „Петербург“

Винаги е тъжно, когато нещо хубаво свършва. Децата в Русия знаят тази истина по-добре от много чуждестранни връстници – все пак старите руски анимационни сериали са катастрофално кратки. „Ну, погоди!“ има само 16 епизода, „Мечо Пух“ – три, „Карлсон“ – два.

„Смешарики“ са първите в Русия, които слагат край на тази лоша традиция. Ако броим заедно с всички спин-офи (без да броим трите игрални филма), вече има около 700 епизода, а общото времетраене на сериала далеч надхвърля 80 часа.

В същото време „Смешарики“ все още продължава. Винаги е хубаво, когато нещо добро продължава.

автор: НИКОЛАЙ КОРНАЦКИ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest