Славата и нищетата на 1980-те години в СССР

Ако в началото на 1980-те години Съветският съюз все още е в състояние да удиви света с големи олимпийски игри и спиращи дъха военни учения, то до края на десетилетието той е страна, изпаднала в хаос – разкъсвана от природни и индустриални катастрофи, политическа и икономическа криза.

 1. Летни олимпийски игри през 1980 г.

Валерий Шустов/Sputnik

Това са първите летни олимпийски игри, провеждани някога в Източна Европа, и първите в социалистическа страна. В отговор на съветската намеса в гражданската война в Афганистан, САЩ и над 60 други страни бойкотират игрите.

2. „Запад-81“

В. Кисельов/Sputnik

Едно от най-големите и най-впечатляващи учения в световната история, „Запад-81“ включва над 100 000 души. То се провежда не само в СССР, но и на територията на неговите съюзници във Варшавския договор. Маневрите са предназначени да покажат на НАТО, че дори и без използване на ядрено оръжие, Съветската армия може да победи всеки противник.

3. Полет 007 на „Корейски авиолинии“

Владислав Титов/TASS

На 1 септември 1983 г. южнокорейският самолет KAL 007 на път от Анкоридж за Сеул се отклонява от планирания си маршрут и прелита над забраненото съветско въздушно пространство. Той е свален от прехващач Су-15 и в резултат загиват 269 пътници и членовете на екипажа.

4. Посещение на Саманта Смит в СССР

Юрий Абрамочкин/Sputnik

По време на един от най-напрегнатите периоди на Студената война през лятото на 1983 г., 11-годишната американка Саманта Смит пише писмо до съветското ръководство с въпрос дали СССР иска да започне ядрена война. Писмото ѝ е разгледано на най-високо ниво и Саманта е поканена в страната да види, че „в Съветския съюз всички искат мир и приятелство между народите“. Момичето прекарва две седмици в СССР, посещава различни градове, участва в празненства, представления и различни дейности.

5. Антиалкохолната кампания на Горбачов

Андрей Столяров/Sputnik

Консумацията на алкохол в средата на 1980-те достига „епидемични“ размери – почти 100 бутилки годишно на всеки  пълнолетен. Ето защо само два месеца след като идва на власт, Михаил Горбачов стартира антиалкохолна кампания, която включва съвети за спазване на трезвеност, но и ограничения за производство и продажба на алкохол. Въпреки положителните резултати (спад на престъпността, увеличаване на раждаемостта и т.н.), кампанията предизвиква значително обществено негодувание. Прекъсната е през 1990 година.

6. Перестройката

Юрий Лизунов/Александър Чумичев/TASS

Перестройката е цикъл от икономически и политически реформи, въведени от съветското ръководство през втората половина на 1980-те години. Тя включва постепенно намаляване на цензурата и увеличаване на демократизацията, либерализация на медиите, нормализиране на отношенията със Запада и др. Кампанията се проваля, като отслабва централната власт и увеличава етническото напрежение в страната. Някои смятат, че перестройката е една от основните причини за падането на Съветския съюз.

7. Потъването на „Съветския Титаник“

Валерий Шустов/Sputnik

В 11:12 ч. на 31 август 1986 г. пътническият лайнер „Адмирал Нахимов“ е връхлетян от товарния кораб „Пьотър Васев“, недалеч от Новоросийск. С масивна странична дупка лайнерът потъва в рамките на осем минути, отнемайки живота на 423 души.

8. Чернобилската катастрофа

TASS

Най-известната цивилна ядрена катастрофа в историята – катастрофата в Чернобил, е причинена от експлозия в един от ядрените реактори на станцията на 26 април 1986 година. Радиацията се разпространява на стотици и дори хиляди километри, падайки като радиоактивен дъжд над Европа, стига дори до Ирландия. С огромни замърсени територии, съседният Припят и още десетки градове и села са изоставени и превърнати в „призрачни“ градове. През следващите години поради заболявания, причинени от бедствието, умират над 4000 души.

9. Незаконният полет на Матиас Руст

TASS

На 28 май 1987 г. Матиас Руст, млад пилот-аматьор от Западна Германия, извършва неразрешен полет от финландска територия до Москва, където каца близо до Червения площад. Съветските противовъздушни сили наблюдават полета, но след трагедията през 1983 г. с корейския самолет не откриват огън срещу натрапника. Руст е арестуван, но скоро е освободен и изпратен обратно в Западна Германия.

  10. Оттеглянето на съветските войски от Афганистан

И. Ходжаев, Борис Юсупов

На 15 май 1988 г. Съветският съюз започва да изтегля войските си от Афганистан. Последните съветски войници официално напускат страната на 15 февруари 1989 година. Въпреки това някои части от граничните войски остават в Афганистан до август.

11. Земетресението в Спитак

А. Бадалян, М. Калантар/TASS

Едно от най-смъртоносните земетресения в историята, силното земетресение в Северна Армения на 7 декември 1988 г., напълно разрушава град Спитак, нанася щети в 21 града и 300 по-малки населени места. То отнема живота на 25 000 души, а над 140 000 са тежко ранени.

12. Московски музикален фестивал на мира

Виктор Велижанин, Николай Беркетов/TASS

Московският музикален фестивал на мира, проведен на 12-13 август 1989 г., е първият голям международен рок фестивал в Съветския съюз. Общоизвестен като руския „Уудсток“, фестивалът събира 100 000 души на стадион „Лужники“ в Москва и още няколко милиарда зрители в 59 държави. На сцената излизат имена като Bon Jovi, Ози Озбърн и Scorpions.

13. Балтийски път

Юрий Абрамочкин/Sputnik

На 23 август 1989 г. няколко милиона жители на съветските балтийски републики – Латвия, Естония и Литва – организират най-големия мирен протест в СССР, подтикнат от разкриването на нови подробности относно пакта Рибентроп-Молотов от 1939 г., с който Съветският съюз и нацистка Германия се споразумяват със секретен протокол за разделяне на Източна Европа. Демонстрантите се хващат за ръце и образуват човешка верига, която свързва трите балтийски столици – Рига, Талин и Вилнюс. Разпростирайки се на 600 км, човешката верига влиза в Книгата за рекордите на Гинес като най-дългата в историята. Всичко това изиграва важна роля в разпада на СССР.

автор: БОРИС ЕГОРОВ

източник: www.bg.rbth.com

Pin It on Pinterest