Сладкиш „Ночка“: Любима рецепта на руските бабушки

Как да направим пухкаво брауни без тонове шоколад?

Съветските жени са използвали най-основните съставки за направата на ефектен сладкиш.

Бях сигурна, че „Ночка“ (малката нощ) е наша семейна рецепта, докато не я споделих в Instagram. Оказа се, че тази торта е доста популярна сред моите московски приятели. Защо? Всички съставки са много лесни за измерване с една чаша; използват се прости съставки и е вкусно.

Всъщност в съветските готварски книги има шоколадов сладкиш със същото име, но той е базиран на остатъци от други бисквити с доста мазен крем „Шарлот“ и няма много общо с рецептата на моето семейство.

От майка си разбрах, че нашата торта „Ночка“ е била популярна в началото на 1990-те години. По време на перестройката беше доста голямо предизвикателство да се купят сладкиши в магазините. Домакините трябваше да създават десерти, използвайки налични и евтини съставки. Домашното сладко и кефир са основните съставки на „Ночка“ и те винаги се намират в дома на руските баби. Добавете яйца, брашно, захар и заквасена сметана – и прекрасният сладкиш е готов. Всеки път, когато посещавах баба и дядо, знаех какво ще ям с чая.

Причината тази торта да се нарича „Ночка“ се обяснява с нейния тъмен цвят. Най-често конфитюрът или сладкото са направени от касис, което придава цвета на блата. Добавям малко какао, за да подчертая това и да обогатя вкуса.

Баба ми правеше „Ночка“ по простичък начин, само с един слой, и го украсяваше със заквасена сметана отгоре, за която си мислех, че е лунна светлина. Реших да развия тази „нощна“ тема и използвах половинки консервирани праскови за декорация, за да покажа самата Луна, което беше добра идея, с която да впечатля децата си.

Между другото, консервираните половинки праскови са от малкото плодове, които се предлагат през цялата година. Те се използват главно като тайна съставка, а именно като сироп за напояване на тортата, като пълнеж и като декорация.

Когато правя „Ночка“, обичам да добавям към сметаната портокалова кора и може да експериментирате допълнително, като добавите ядки или други плодове в нея.Юлия Мулино

Съставки (за форма 18 см):

Блат:

  • Кефир – 1 чаша (200 г)
  • Сладко – 1 чаша (250 г)
  • Брашно – 2 чаши (280 г)
  • Захар – 1/2 чаша (85 г)
  • Яйца – 2 бр.
  • Сода – 1/2 ч.л.
  • Сол – 1/2 ч.л.
  • Какао – 1 супена лъжица
  • Екстракт от ванилия

Крем:

  • Заквасена сметана (30%) – 400 г
  • Пудра захар – 50 г
  • Портокалова кора – 20 г (по желание)

Сироп:

  • Сироп от консервирани половинки праскови
  • Коняк – 2 супени лъжици (по желание)

Приготвяне:Юлия Мулино

1. Започнете с подготовката на крема за сладкиша. Смесете заквасената сметана и пудрата захар. Поставете сладкарски пош с връх в дълбока чаша.Юлия Мулино

2. Поставете сместа от заквасена сметана в торбичката и я дръжте в хладилника през цялото време на готвене; мазната заквасена сметана трябва да бъде стегната.Юлия Мулино

3. Добавете сода към кефира в ДЪЛБОКА купа. Ще има реакция, която ще надигне сместа. Тя ще придобие мехурчета и ще удвои размера си.Юлия Мулино

4. Смесете яйцата със захарта, докато масата се удвои и стане бяла.Юлия Мулино

5. Добавете кефира, брашното, солта, какаото, ванилията и отново разбъркайте с миксер.Юлия Мулино

6. Пригответе формата, като поставите хартия за печене на дъното. Оставете стените необработени, защото тестото ще се надигне малко и ще полепне по тях.Юлия Мулино

7. Печете блата за около час. Той ще се надигне и ще се напука отгоре.Юлия Мулино

8. Оставете го да се охлади за 30 мин., докато остане само топъл. Покрийте блата с найлоново фолио и го оставете така, докато се охлади напълно.Юлия Мулино

9. Изрежете горната част, за да получите плоска основа.Юлия Мулино

10. Нарежете блата на два слоя.Юлия Мулино

11. Накиснете всеки с прасковен сироп и коняк.Юлия Мулино

12. Нанесете крема равномерно върху първия слой.Юлия Мулино

13. Горната част на сладкиша може да бъде украсена със сметана, праскови и ядки. Препоръчително е да го държите известно време в хладилника, но може да опитате и веднага.Юлия Мулино

Приятного аппетита!

автор: ЮЛИЯ МУЛИНО

източник: bg.rbth.com

Pin It on Pinterest