Общество

Скърбящи хора се тълпят в светините в Кербала в навечерието на Мухаррам

Всяка година червеното знаме на гробницата на имам Хюсеин се заменя с траурното знаме по време на церемония в първата нощ на Мухаррам с присъствието на милиони местни и чуждестранни поклонници.

От началото на Мухаррам до Арбаин, който отбелязва 40-ия ден от годишнината от мъченичеството на имам Хюсеин, светите места са покрити с черно, докато светлините и килимите стават червени.

Миналата година повече от два милиона души участваха в церемонията по смяна на знамето в навечерието на Мухаррам.

Трябва да се отбележи, че червеното знаме остава високо над свещения купол в продължение на 10 месеца и според арабската традиция поставянето на червен флаг на гроба на жертвата означава, че отмъщението му все още не е взето и червеното знаме се премахва, когато отмъщението приключи взета. 

Мухарам е първият месец от ислямския календар и неговият десети ден е известен като Ашура, денят, когато имам Хюсеин, внукът на пророка Мохамед, който е бил мъченически убит по време на битката при Кербала през 680 г. сл. Хр.

Всяка година милиони мюсюлмани от цял ​​свят провеждат траурни церемонии на Мухарам в свещеното светилище на Имам Хюсеин (PBUH) в град Кербала.

източник: irna.ir

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest