Общество

Сирок с глазура: най-популярният съветски млечен десерт, приготвен по домашна рецепта

Яденето на сладко блокче от извара, глазирано с тъмен шоколад, е нещо като ритуал за закуска за много руснаци – и за деца, и за възрастни.

„Помня шоколадовите глазирани блокчета с извара, откакто се помня аз самата. Това са лакомствата, които обичах от ранно детство и все още постоянно им се наслаждавам като сладка закуска. Обикновено ги похапвам сутрин. Основната съставка за блокчетата е изварата или творог на руски и те са едно от най-популярните ястия за закуска. На руски език глазираната извара се нарича с нежното име „сирок“, което буквално означава „малко блокче от меко сирене“.

Масовото производство на изварени блокчета започва през 1950-те и те скоро стават популярни в Москва и Ленинград, а след това се разпространяват в целия СССР. В някои региони е било трудно да се намерят. Първоначално в тях има извара с ванилия, с какао и със стафиди. От края на 90-те започва производството на повече вариации: с бисквитки, кайсия, ягодово сладко и варено кондензирано мляко.

Виктория Дрей

За отбелязване е, че изварените барчета са едни от лакомствата, които хората винаги си купуват от магазините, но никога не си ги правят у дома, защото се шири мнението, че са твърде сложни за приготвяне. При все това рецептите за изварените барчета са едни от най-лесните. Четири са основните необходими продукта – извара, краве масло, пудра захар и ванилия. Ако ги приготвяш у дома, можеш да ги направиш по-богати на вкус или по-полезни в зависимост от маслеността на изварата – колкото по-маслена е изварата, толкова по-наситен е вкусът. Не се притеснявай обаче и да ползваш обезмаслена извара. Още нещо важно за домашните барчета – можеш да си направиш много блокчета и да ги съхраняваш в хладилника в продължение на няколко седмици и да размразяваш няколко точно преди да ги поднесеш.

Лично за мен няма нищо по-добро от барчета от извара с ванилия и какао, а рецептата е толкова лесна, колкото е вкусен и резултатът.

Виктория Дрей

Необходими продукти за основата: 

  • 300 г извара 
  • 40 г масло
  • 40 г пудра захар
  • 1 ч.л. ванилова есенция / захар
  • 2 супени лъжици какао на прах
  • Щипка сол

Необходими продукти за глазурата:

  • 80 г черен шоколад
  • 20 мл каквото и да е растително олио (да не е ароматно)

Начин на приготвяне:

Виктория Дрей

1. В голяма купа смеси почти всички съставки: изварата, омекналото масло, пудрата захар, ваниловата есенция и солта. Лично аз предпочитам извара с 9% масленост за барчетата. След това разбъркай с блендер, така че да получиш хубава и силно кремообразна консистенция, подобна на паста.

Виктория Дрей

2. Сега раздели сместа на две и прибави какаото на прах в една от половинките. Разбъркай, докато стане хомогенна.

3. Най-лесният начин да направиш барчетата е да използваш торбичка за шприц с най-голямата кръгла дюза или дори прозрачна пластмасова торбичка с подрязан ръб. Просто напълни каквито и да е две торбички със сместа с ванилия и с изварата с какаото и изстискай барчета с дължина 5-7 см върху дъска за рязане, покрита с фолио или хартия за печене. Остави в хладилника за около 2-3 часа, за да се втвърдят добре.

Виктория Дрей

Има поне още два начина за направа на барчетата: за най-автентичната правоъгълна форма използвай малки формички за барчета и ги напълни с изварената смес. Ако нямаш такава форма, не се притеснявай, можеш да използваш всякакъв вид формички с малки размери от готварското си оборудване, като формички за кекс или други. Освен това не се колебай да оформиш барчетата и с ръце – те няма да са толкова гладки, но пък вкусът ще бъде също толкова добър.

Виктория Дрей

4. Докато барчетата се охлаждат, имаш достатъчно време за приготвяне на глазурата: разтопи шоколада на водна баня, добави маслото и разбъркай с шпатула, докато стане много гладка и лъскава. Тя трябва да е доста гореща и течна непосредствено преди глазирането.

Виктория Дрей

5. Когато барчетата са напълно втвърдени, извади ги от хладилника. Вземай ги едно по едно, нанизани на шиш или клека за зъби и ги потапяй в горещата глазура или просто ги покрий с нея от всички страни, като използваш супена лъжица. По-добре е да го правиш доста бързо, защото ще видиш, че шоколадът моментално се втвърдява на студената повърхност.

Виктория Дрей

6. Правиш същото с всички останали барчета, отново ги поставяш на дъска и ги оставяш в хладилника за още 20 минути, така че шоколадът да се твърди напълно. Аз увивам всяко барче в парче фолио и ги оставям така. Остави барчетата „да си починат“ в хладилника за около половин час преди сервиране и им се наслади. Приятного апетита! 

Виктория Дрей

автор: ВИКТОРИЯ ДРЕЙ

източник: bg.rbth.com

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest