Sina: С-500 дава на Русия асиметрично преимущество

Китайски експерти коментираха възможностите на новата руска зенитна ракетна система С-500 „Прометей“, които, според тях, съществено обезценяват военния потенциал на САЩ.

Специалистите смятат, че този комплекс изпраща в пенсия значителна част от американското ядрено оръжие.

Както пише издание Sina (превод на статията е публикуван в „ИноСМИ“), „лидерството на Русия в системите за ПВО е очевидно за всички“. И по-конкретно, Русия, за разлика от САЩ, много бързо е обновила своите системи за противовъздушна и противоракетна отбрана. За десет години комплексите С-400 в значителна степен са заменили предшественика си С-300, отбелязват авторите.

Sina нарича С-400 най-ефективната система за ПВО, способна да унищожава цели на различни височини. САЩ вече се отказаха от използването на авиация срещу тях, разчитайки повече на хиперзвуковите и балистичните ракети.

Междувременно новата руска система С-500 има още повече преимущества. Например, тя може да прехваща високоскоростни цели на недостъпни за американските системи височини. И, както пише Sina, новият комплекс може да прехваща и американските ракети.

„Ракетите LGM-30 Minuteman-3 нямат шансове да преодолеят тази система. Същевременно обсегът на действие на С-500 е с около 100 км повече, отколкото на С-400. Тя може лесно да прехваща хиперзвуково оръжие и болшинството цели в пределите на атмосферата“, гласи материалът, цитиран от „Российская газета“.

С-500 е способен да унищожава дори спътници в околоземната орбита. Това дава на Русия колосално преимущество, тъй като американските бойни платформи, включително танковете, дроновете и артилерията, зависят от информацията, получавана от спътници. Американските военни също трудно биха се справили без спътникови връзки. Липсата на данни от тях ще ги лиши от възможността за употреба на много видове напреднало въоръжение.

В обобщение Sina оценява С-500 като система, която дава асиметрично военно преимущество на Русия.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest