Сибирската „робинзонка“ Агафия получава нов дом благодарение на руски магнат

Строежът на новата къща за сибирската отшелница Агафия Ликова започна в Хакаския резерват в тайгата с подкрепата на руския бизнесмен Олег Дерипаска, съобщи директорът на природния резерват Виктор Непомнящий, цитиран от РИА „Новости“.

Агафия Ликова е единственият оцелял член на староверско семейство, което живее в изолация от 1937 година. Жителите на тайгата са открити от геолози през 1978 г. в Западните Саяни, 76-годишната Агафия Ликова все още живее в тайгата. В края на ноември Непомнящий съобщи, че отшелничката Агафия Ликова е помолила бизнесмена Дерипаска да ѝ помогне да си построи нова къща.

„С подкрепата на индустриалеца и предприемач Олег Дерипаска започна строителството на нова къща за отшелничката в тайгата. Сега най-трудният етап е доставката на дървен материал. Всичко се усложнява от недостъпността на участъка на Ликови“, написа Непомнящий на страницата си във Facebook.

Според него, за да се намали времето за построяване на къщата на място, за начало в Абакан изцяло разглобяват къщата, трупите са номерирани и след това са демонтирани. След това демонтираната къща е транспортирана с три коли и трактор до база за отдих близо до река Ада, на 250 км от жилището на Агафия. Оттам първите партиди са изпратени на строителната площадка с ховъркрафти. Общо ще са необходими поне 18 такива курса.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest