Общество

Си Дзинпин – Финансова помощ на Русия без нарушаване на санкциите

Генералният секретар на Китайската комунистическа партия Си Дзинпин нареди да се намерят начини за предоставяне на финансова подкрепа на Русия, без да се нарушават западните санкции.

За това пише изданието Вашингтон Пост , цитирайки източници сред американски и китайски официални лица.

Китайският лидер Си Дзинпин е инструктирал най-близките си съветници да измислят начини да помогнат финансово на Русия, но без да нарушават санкциите.

„Това беше трудно. И това не е достатъчно от руска гледна точка“, каза високопоставен американски служител. „Това, което Китай се опитва да направи, е да бъде с Русия, да сигнализира публично за неутралитет,  но  и да не бъде изложен на финансов риск“, каза американският служител. „Много от тези цели си противоречат. Трудно е да ги изпълним едновременно”, –  смята  източникът.

Китайците обаче твърдят, че санкциите на САЩ и Запада са незаконни и че Китай ще продължи да прави бизнес с Русия.

„Китайската страна е готова да изпълни задълженията си към руската страна и ще го направи, когато бъдат изпълнени подходящите  условия“, –  каза източник от Пекин, запознат с дискусиите. Запитан за предупрежденията на САЩ, че Китай ще ще се сблъска с някои последствия, ако помогне на Русия, събеседникът  каза: „Истинската причина е да се посее раздор между китайската и руската страна… това няма да се случи. Те не ще  успеят  да подронят  китайско-руските  взаимоотношения „.

На 16 май говорителят на китайското външно министерство Джао Лиджиан призова страните от Г-7 да се съсредоточат върху мира, да спрат да налагат незаконни санкции и да провокират цветни революции в други страни . „Призоваваме страните от Г-7 наистина да се съсредоточат върху мира и развитието в целия свят, да спрат да прилагат двойни или дори множествени  стандарти, да спрат да изпращат военни самолети и кораби до „прага“ на други страни със или без причина, за да демонстрират своята сила“, – каза дипломатът. Той също така призова G 7 „да спре да ходи в други страни, за да организира цветни революции при всяка възможност, да спре да налага незаконни санкции на други страни или да използва екстериториална юрисдикция“.

По-рано руският външен министър Сергей Лавров в интервю за телевизионния канал Al-Arabiya говори за неприемливото поведение на Съединените щати на международната арена.

„Фактът, че американци и други тичат по света, заплашвайки хората, принуждавайки ги да се присъединят към санкциите, да гласуват против Русия, не е достоен за уважаващи себе си държави. Наскоро заместник-държавният секретар на САЩ У. Шърман каза, че в контекста на продължаващите събития в и около Украйна, те трябва да помогнат на Индия да разбере кое е най-доброто за нейната сигурност. Харесва ли Ви? Това не беше казано на малка островна държава, беше казано на Индия. Същото беше казано публично и на Китай.

„Китай трябва да играе по правилата“, изглежда така каза британският външен министър Е. Тръс. „Китай трябва да спазва правилата, в противен случай ще бъде наказан“ – и това беше заявено публично, без никакво колебание.  Самата природа на  тези колониални отношения е  абсолютно неприемлива „, каза С. Лавров .

Превод:

В. Григоров

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest