Шведски експерти са притеснени от внезапната поява на гигантската подводница 949A „Антей“ в Балтика

„Ако на атомна подводница с ядрено торпедо на борда се случи голяма авария, това ще е огромна беда“, казва Никлас Гранхолм, ръководител на изследователския отдел в Института за отбранителни изследвания в Швеция.

Руска ядрена подводница от клас „Антей“ (Oscar II по класификация на НАТО) може да носи торпеда с ядрени заряди с 10 пъти по-голяма мощност от тази на бомбата, която изтрива Хирошима от лицето на земята.

154-метровата руска подводница е оборудвана с 2 ядрени реактора. За сравнение, подводниците в Швеция са дълги 60 метра и имат дизело-електрически двигатели.

„Това е много голям плавателен съд, който не е подходящ за Балтийско море. Твърде лесно е да бъде проследен“, счита Никлас Гранхолм (Niklas Granholm).

Какво прави подводницата в Балтика?

„Човек може само да гадае. Нямам идея. Може да се предположи, че в следващите няколко седмици там ще се проведат учения. Във всеки случай мощно оръжие пристига в Балтийско море.“

Ядрени торпеда

Вече е известно, че подводници от този клас могат да носят 24 крилати ракети с голям обсег с ядрени бойни глави. Никлас Гранхолм предупреждава, че на борда също така може да има и ядрени торпеда.

Най-слабото от тях е с капацитет 15 килотона – това е сравнимо с бомбардировките над Хирошима. Най-тежкото – 200 килотона, съобщават от „ИноСМИ“.

„Като цяло те не са малки. Има два вида: едни по-малки, с които се удрят дребни подводници, и по-големи, които, както си представям, са предназначени за използване срещу кораби. А крилатите ракети имат за цел унищожение на американски самолетоносачи с голям обсег“.

Демонстрация на военна сила

По мнението на Никлас Гранхолм тази подводница се вписва в новата руска концепция.

„Русия демонстрира военна сила на ученията. Тя пристига, маневрира и си отива вкъщи. Тази подводница е предназначена предимно за Северния Атлантически океан и Баренцово море. Нейната мисия е да защитава основните ядрени стратегически сили на север“.

Ако обаче се случи авария с подводница от клас „Антей“, последствията ще бъдат изключително пагубни, пише изданието.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest