Шойгу сподели какво го е впечатлило на форума „Армия 2020“

Според министъра на отбраната на Руската федерация тази година е направен пробив в безпилотната авиация и роботиката.

До края на тази година министерството на отбраната планира да сключи големи договори за безпилотни летателни апарати (БПЛА) и роботика с военнопромишления комплекс на страната. Това обяви в понеделник руският министър на отбраната Сергей Шойгу, цитиран от ТАСС.

„Ако говорим като цяло за нещото, което просто ме изненада, което ме зарадва, това може би е фактът, че тази година направихме такъв пробив в безпилотните самолети и роботиката. За това много се говореше и продължава да се говори. Но, както разбирам, до края на годината ще подпишем големи договори за доставка на големи серии <…> Разполагаме с голям брой безпилотна авиация, около 2000 различни комплекса“, заяви Шойгу в понеделник в ефира на ТВ „Звезда“, отговаряйки на въпрос за най-впечатляващите нови продукти, представени на Международния военнотехнически форум „Армия 2020“.

В същото време той отбеляза, че говорим за системи от следващо поколение, направени с помощта на „напълно нови технологии“.

Министърът обърна внимание и на впечатляващите резултати на руската отбранителна индустрия по отношение на роботиката. „Що се отнася до роботите – както виждам и разбирам, са създадени роботи, които всъщност изпълняват функцията на боец, те са по-малко уязвими <…> Видях роботи, които са инсталирани на тежка техника. Роботи, които се занимават с разминиране. Това вече не са неща, които приличат на играчки от „Детски мир“, това са неща, които представляват сериозна заплаха и сериозно оръжие“, каза Шойгу.

Той отбеляза, че тези роботи „всъщност имат невронни контролни мрежи, елементи на изкуствен интелект“. Министърът обърна внимание и на продуктите, които отбранителната промишленост прави за гражданския живот – в медицината, строителството, инженерството и други мирни области.

„Не мога да опиша всичките 28 000 различни образеца, представени на форума. От тях, ако 10% са най-модерните, най-новите, това, което е на етап на внедряване, все пак са 28 000. Няма да има достатъчно време, по-добре е да отидете и да видите“, каза министърът.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest