Шойгу: Руската войска се обучава от местното население в степите и тайгата

Министърът на отбраната на Русия Сергей Шойгу разказа на автора и водещия на програма „Военная приемка“ Алексей Егоров как коренните жители на територии с тежки условия на живот, като Тува, помагат на руските военнослужещи.

Ръководителят на министерството на отбраната поясни, че колкото и добри да са военните специалисти, нюнасите и тънкостите на живота и оцеляването в отдалечените райони на тайгата знаят само местните, пише ТВ „Звезда“.

В края на своята експедиция в Тува бойците от Силите за специални операции (ССО) и екипът на „Военная приемка“ посетиха хижата на горските стражи, които общуват по радиостанции, придвижват се на ски и се къпят в парна бяна.

Съпровождащият експедицията експерт по лов Буян Кара-Сала и ръководител на отдела за защита на обекти в дивата природа и водните биологични ресурси, показа пекарната за хляб и тестени изделия до ловния дом. Военнослужещите и местните жители могат да споделят един с друг уникален опит и да научат нови неща.

„Нюанси има. Те се учат от нас и ние от тях. Видяхме оборудването, техниката, снаряжението. Има какво да се научи“, каза той.

Тувинците имат богат опит от живота в тайгата, а министерството на отбраната има програми по събиране и синтезиране на такъв опит.

„Открихме специални центрове, центрове не само за оцеляване, но и за нормален живот изобщо. Болшинството живеещи в тайгата, в степта, в планините, те не оцеляват, те живеят нормален пълноценен живот. Във всеки случай познавам много такива хора, постарах се да ги привлека, за да учат децата ни. По света ги наричат староверци, но те, трябва да ви кажа, са невероятно опитни в живота, полезни. Те могат и дървена къща да направят, и баня, да посеят и да пожънат, да подготвят, да обяздят кон“, каза Шойгу.

В новия брой на „Военная приемка“, наречен „Тувински десант“, зрителите ще научат за уникалните учения на ССО. Сред коварните и дълбоки до гърдите снежни преспи – така офицерите на Арктическите спецподразделения на министерството на отбраната на Русия проверяват способностите си за изпълнение на специални задачи при ниски температури и във високите планини. 

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest