Общество

Шойгу даде старт на реконструкцията на Байкало-Амурската магистрала

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу даде старт на реконструкцията на източната част на Байкало-Амурската магистрала.

Сергей Шойгу взе участие в церемонията по полагане на мемориален камък по случай старта на реконструкцията на източната част на Байкало-Амурската магистрала (БАМ), пише РИА „Новости“.

„Значението на тази част на БАМ за икономиката на страната е огромно“, каза той и добави, че дължината на участъка е 340 км.

По думите на министъра високата натовареност на жп линията е довела до изчерпване на потенциала ѝ, но до две години, след въвеждането ѝ в експлоатация, транспортните възможности на Източен Сибир ще се увеличат. Освен това ще се разшири достъпът до пазарите на азиатските страни, подчерта Шойгу.

Той припомни, че министерството на отбраната участва в реконструкцията на БАМ по заповед на президента Владимир Путин. Така по протежение на целия участък от Улак до Февралск са осигурени временни жилища за войниците, а в 19 участъка вече текат пълномащабни работи.

Същевременно Шойгу подчерта, че в поколението на всеки човек има определена асоциация, свързана със „строителния проект на века“.

Той призна, че за него това са на първо място стотиците хиляди сънародници, които са платили с живота си за този мащабен и скъп инфраструктурен проект на СССР.

„Някои идват ‘за мъглата и миризмата на тайга’, а други са по-привлечени от високите заплати. Но и едните, и другите, работят в тежките условия на вечната замръзналост в ненаселени територии. Сега нещата не са се променили особено – климатът тук все още е суров и има километри непроходима тайга“, каза той.

БАМ е жп линия в Източен Сибир и Далечния изток, втората (заедно със Транссибирската) жп линия на Русия до Тихия океан. Съединява Тайшет и Советская Гаван. Общата дължина в момента е 4300 км. Байкало-Амурската и Транссибирската магистрала работят на предела на своя капацитет.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Интересно от мрежата

Pin It on Pinterest