Шойгу: Авиацията на НАТО редовно имитира нанасяне на удари срещу Русия

Стратегически бомбардировачи на НАТО започнаха регулярно да извършват полети за тренировка и имитация на пускове на ракети по цели на територията на Русия.

Това заяви руският министър на отбраната Сергей Шойгу в ефира на телевизионния канал „Россия-24“, предаде vesti.ru.

Ръководителят на военното ведомство отбеляза, че по-рано са се наблюдавали основно полети на разузнавателната авиация, но сега все по-често по границите на Русия започват да летят ударни самолети, предаде „Российская газета“.

„Сега започнаха регулярни полети и заходи за тренировки, имитация на нанасяне на ракетни удари, включително използване на голям брой самолети“, каза Сергей Шойгу.

Припомняме, че на 31 август над неутралните води на Балтийско море бяха открити три неизвестни цели, които се приближаваха до въздушните граници на страната. Три изтребителя Су-27 от Балтийския флот полетяха, за да ги идентифицират и прехванат. Въздушните цели се оказаха американски стратегически бомбардировачи B-52H, които могат да носят ядрено оръжие.

На 4 септември два B-52H Stratofortresses излетяха от базата Fairford във Великобритания. Прелитайки над Холандия, Германия, Полша и Украйна, те се приближиха на 25 км от Крим. Същевременно три шпионски самолета патрулираха близо до брега на руския полуостров – британският Bombardier Global Express Sentinel R.1, както и американските RC-135 RiverJoint и P-8A Poseidon. За тяхното прехващане бях изпратени четири руски изтребителя Су-27 и четири Су-30.

източник: RUSSIA BEYOND БЪЛГАРИЯ

Pin It on Pinterest